in

Hacker vagy cracker?

Köszönjük, jól vagyunk! Köszönjük azoknak a kedvességét, akik levélben vagy telefonon érdeklődtek a newjság agyhalála alatt hogylétünk felől, ugyanakkor köszönjük a török hackereknek vagy crackereknek a két és fél nap szabadságot. Szalam alejkum! Nem utolsó sorban hálásak vagyunk tárhelyszolgáltatónk, a Mobicom Kft. szakembereinek, hogy visszaállították kódjainkat és nem kellett mindent elölről kezdenünk.

Szerencsére a csütörtökön délelőtt kezdődött kényszerpihenő alatt dúlt az uborkaszezon. Egyedül a Polgármesterünk vs. Vízmű asszón csorgathattuk volna nyálunkat, de földön fekvő, bocsánatot kérő embert nem rugdosunk (ugye Vízmű?), így soha jobbkor nem jöhetett volna kedves török barátaink okozta pihi. Oldalt egy turkstorm nevű, magukat hackereknek hívő csapat iktatta ki átmenetileg. Ennek apropóján megismerkedhetünk egy számítástechnikai ember- és egy állatfajtával, amihez fogadjuk el a wikipédia szószedeteit, mint objektív mércét. 

A hacker kifejezés alatt a wikipédia szerint „olyan számítástechnikai szakembert értünk, aki bizonyos informatikai rendszerek működését a publikus, avagy a mindenki számára elérhető szint fölött ismeri. Ezek a szakemberek gyakorlatilag a számítástechnika egy adott vagy több részének rendkívül magas szintjén vannak, nagyon gyakran ők azok, akik „létrehozzák” azokat az eljárásokat, amik alapján a számítógépek vagy a hálózatok működnek. A szó eredeti jelentésében olyan nagy tudású szakembert jelentett, aki szakmáját lelkesedésből is űzte, akár „művészi” gondossággal; számos való történetet és „legendát” találunk a hackerekről, akik lehetetlennek látszó dolgokat voltak képesek előhozni egy-egy eszközből”. Tehát ők a jófiúk.

Ehhez nagyon hasonlít a cracker (magyar zsargonban: krekker), „aki olyan, a számítástechnikához magas színvonalon értő személy, aki tudását elsősorban a saját céljaira használja fel, visszaél vele, és másokat károsít meg. Számítógépekre hatol be jogtalanul, adatokat szerez meg és használ fel elsősorban anyagi javakért, esetleg társai elismerésének reményében.”

Ne essünk kétségbe, szerencsére nem vagyunk egyedül, minden nemzet kitermeli a maga hülyegyerekét.

Vélemény, hozzászólás?

Esti séta a játszótérnél

Foci négy negyedben