in

Re: csak egy mozdulat

Olyan sokan és olyan sokat írtak már erről a témáról: igazából semmi újat nem fogok mondani – remélem. Mert ez már a mindennapjaink része, minden áldott nap foglalkozunk vele. Szó szerint is az utcán hever. Igen…a szemét. Hogy nem hisztek a szemeteknek? Nos, én sem tudom sokszor, hogy valóban igaz-e, amit látok.

Pedig van egy nagyon egyszerű képlet, amit könnyű megtanulni, és ha egyszer ráérzel, akkor nagyon könnyű alkalmazni. Az angolok a Reduce (csökkenteni), Reuse (újrafelhasználni), Recycle (újrahasznosítani) szóhármast használják, innen a cím eleje is. Akkor kezdjük az elején!

A problémát a legkönnyebben saját magával lehet orvosolni. Vagyis csökkentsük az általunk megtermelt szemét mennyiségét. Ne fogadjunk el mindenhol nejlonzacskót, ha magunk is vihetünk. A piac például jó hely erre, ezért nagyszerűek a fonott kosarak. Ha aprószemű zöldséget, gyümölcsöt veszel, akkor vigyél magaddal otthonról dobozt. Próbálj meg minél kevesebb műanyag zacskót hazavinni!

A szemét csökkentésének egy másik nagyon jó módja, ha a szerves, lebomló anyagokat (krumplihéj, tojáshéj stb.) külön gyűjtöd és komposztálod. Nem nagy erőfeszítés, de meg fogod látni, hogy mennyivel kevesebb szemetet kell majd a kukába dobnod. Kertes házaknál ez nagyon egyszerű, építhetsz, vehetsz, vagy kialakíthatsz komposztálót. A komposztot fel tudod használni a kerted trágyázásához, amit a növényeid fognak meghálálni. A nagyobb probléma a társasházaknál van. Itt a környező zöldterület általában az önkormányzaté, nehezebb lenne megoldani a szagok terjengését és a huligánokról, vandálokról már nem is beszélek. Ennek a problémának a megoldása igazi kihívás lehetne egy mérnöknek.
A szemét ügy egyik következő megoldási módja a hulladék újrafelhasználása. Vagyis ha a joghurtos pohárban palántát nevelsz koratavasszal, ha a konzerves dobozokból fali tárolót készítesz a gyerekeknek, vagy ha a kopott gumiabroncsokból kerítést csinálsz a kertben, bár ez utóbbi annyira nem túl esztétikus. A szemét újrafelhasználásában gyakorlatilag csak a fantáziánk szabhat határt. Épült már fal és ház is áttetsző üvegpalackokból, készül bútor újrahasznosított papírból, gyakorlatilag mindenből lehet mindent, a lényeg, hogy szeretettel és kreatívan csináld.

A harmadik út, amiről ma olyan sokat lehet hallani, az az újrahasznosítás. Használjuk a szelektív hulladékgyűjtőket, papírt a papírhoz, fémet a fémhez, üveget az üveghez, stb. Annyira egyszerű, nem igaz? Tényleg csak egy mozdulat. Akkor pedig miért ne tennénk meg? Csak egy kis odafigyelés és némi erőfeszítés kell hozzá, de rengeteget tudunk vele segíteni a bolygónknak. Nem kell képzett hulladékgazdálkodási szakembernek lenni ahhoz, hogy segítsünk a Földnek. Ha mindenki csak annyit tenne, hogy betartja a fent leírt három módszer egyikét, akkor a következő generációk egy egészségesebb életteret kapnának tőlünk. És ha még többet szeretnétek megtudni a környezetbarát életről, akkor nézzétek meg a következő honlapokat, és józan belátással éljetek a leírt tanácsokkal.

www.kovet.hu
www.kothalo.hu
www.energiatudatoshaz.hu
www.zoldbolt.hu
www.kvvm.hu
www.egymozdulat.hu
www.zoldovezet.hu
www.energiaklub.hu

Szemétspórolásra fel, emberek, tényleg csak egy mozdulat!

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Vasút – lenni, vagy nem lenni?

Az Év Sportolói 2009