in

Gyalogosok elsőbbsége

Azzal a kéréssel fordultam a helyi Rendőrség munkatársaihoz, hogy egy „blog” keretében segítsenek felfrissíteni azokat a szabályokat, amiket régen elfelejtettünk, vagy jogosítványunk megszerzése óta megváltozott, és elkerülte a figyelmünket. A 44-es kapcsán kézenfekvő volt, hogy a gyalogosok úttesten való szabályainak felfrissítésével kezdjük a sorozatot. Reméljük, mindenki hasznára tudja fordítani a jövőben itt megjelenő szabályokat, helyzetmagyarázatokat, törvényeket. Kérjük, mondja el véleményét, ill. segítsen olyan témák keresésében, amik a szarvasi hétköznapokban felmerülnek.

KRESZ 43§ (1) bek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is  – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) bek. Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni, úgy hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – szükséghez képest megállással is – eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

(3) bek. A kijelölt gyalogos -átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

(4) bek A vezetőnek fokozottan ügyelni kell az úttesten
a) Villamos-megállóhelynél lévő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, továbbá
b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, illetőleg koruk testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának megóvására.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Nem kell a szociális kártya Szarvason

Demonstráció a csicskatartás ellen