in

Márton nap a Múzeumban

„Aki Márton napon ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik”. Ezzel a mondással harangozták be a Tessedik Sámuel Múzeum Márton napi családi rendezvénysorozatát, ami az őszi Múzeumok Éjszakájával esett egybe. Először Seidl Ambrus katolikus plébános előadását hallhatták az érdeklődők Szent Márton életéről és a hozzá kapcsolódó népszokásokról. Valószínűleg szakmai szempontok alapján esett a rendezők választása a Plébános úrra, és nem tévedtek. Előadásának végére mindent tudtunk a katonáról, a püspökről és a védőszentről, aki 316-ban vagy 317-ben Szombathelyen született.

Magyarországon a legtöbb szentről elnevezett település Márton nevét viseli, mint pl. Kunszentmárton. Márton volt az első, akit nem vértanúsága miatt tettek szentté, hanem cselekedetei miatt. Jószívű volt, amire még a katona Márton idejéből mesélt el egy történetet, amikor egy fázó, remegő koldusnak, aki alamizsnáért könyörgött, kardjával félbehasított köpenyét adta, de nem azért, mert smucig volt, hanem azért, mert a római katonák felszerelésének a fele a katonaságé, fele a katonáé volt, így ő odaadta a saját felét, mivel a másik rész felett nem rendelkezhetett. Mesélt a Márton naphoz kötődő népszokásokról is. Ilyenkor kóstolták meg az újbort, dugaszolták le a hordókat, de Márton napjának időjárását időjóslásra is használták. A internet segítségével összeállított projektoros előadás nagyon profira sikerült, PDF formátumban megtekinthető itt.

A délután további részében felidézték az őszi-téli társas munkák hangulatát, kukoricamorzsolással, tollfosztással. A földszinti teremben lúdgégetésztát készíthettek a gyerekek, de törhettek diót, készíthettek csutkababát és további játékos programokon vehettek részt. Ha libacombbal nem is, de hagymás libazsíros kenyérrel kedveskedtek a Múzeum munkatársai a vendégeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Sex bomb a koncerten

Szlovák táncforgatag