in

A virtuális székely autonómiáért

Miután a kettős állampolgárságról szóló népszavazás a szokásos magyaros összetartás jegyében 2004. december 5-én elbukott, most legalább a székelyeknek segíthetnénk kivívni az autonómiát, igaz, csak virtuálisan. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére a „siculitas” – „székelység” rövidítéseként .sic domain alá regisztrált címeket használhatnának Széklyföld lakói. Köznapira lefordítva annyit jelent ez, mint a newjságnak a .hu végződés. A kettős állampolgárság megadásához akkor a kapott 1 521 271-gyal szemben kellet volna 2 012 185 érvényes szavazat, most azonban elég csak 300 ezer hiteles aláírás, és 2010 tavaszától létezik a virtuális székely autonómia. Ehhez nem kell sokat tenni, csak kitölteni egy„Támogatói aláírásgyűjtő ív”-et, ami letölthető itt, vagy kitölteni az online ívet a Székely Nemzeti Tanács erre a célra létrehozott oldalán, ami ide kattintva érhető el. Az aláírásgyűjtő íveket az Ótemplomi lelkészi hivatalban lehet leadni, ill. aláírni.

Ha többet akar tudni a székelyekről, akkor:
– olvasgasson róluk
– szégyelljük együtt magunkat a 2004-es népszavazásról olvasva
– tanuljon egy kis székely-magyar rovásírást
– ismerkedjen a székelyek zászlajával
– vagy tanulja meg a Székely himnuszt
– esetleg olvasson székely vicceket!

Alább olvashatja a SZNT kérését, vagy olvassa el eredeti környezetében:

{xtypo_rounded2}
.SIC legfelső szintű domaintartomány a székely kultúráért

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére sikerül a virtuális térben megjeleníteni Székelyföldet. A doméniumnevek kiosztását és legfelső szintű felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN május 13-án kelt írásbeli tájékoztatása szerint jóváhagyta – a siculitas rövidítéseként – a .sic legmagasabb szintű doméniumnevet, így 2010 első negyedévétől ez lehet Székelyföld saját internetes tartományneve. A "siculitas" mai fordítása "székelység", viszont a középkori magyar közigazgatásban azt az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget jelentette, amelyre a névválasztással visszautalunk, és amely ilyen módon nemcsak a regionális identitást jelöli, hanem a székely szabadság történelmi gyökereit is.

Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010 első negyedévétől a székelyföldi önkormányzatok, intézmények, cégek, magánszemélyek honlapjainak címe Székelyföldre utaló ".sic" végződésű legyen. A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként, győzelmeként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg. Ezen túlmenően a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új doméniumnév, hiszen szervezeteiknek, intézményeiknek meg fogjuk adni a lehetőséget, hogy .sic végződésű honlapcímük legyen. A domainnevek igénylésének elbírálási módjáról hamarosan megjelentetünk egy tájékoztatót honlapunkon.

Hisszük, hogy a saját, országoktól megkülönböztető legfelsőbb szintű domaintartomány (TLD) segíthet a székely nép kulturális és etnikai identitásának megőrzésében. A jobban behatárolható domainnevek segítenek a felhasználóknak könnyebben megtalálni a székelységhez, Székelyföldhöz kapcsolódó webes tartalmakat ebben a globalizációs tendenciájú világban. A pontSIC sikeressége egy bizonyíték az internet virtuális világának sokszínűségére, melyben egy jól behatárolható "szigetté" válik Székelyföld és a székelység.

Megkérjük látogatóinkat amennyiben támogatják a .sic legfelsőbb szintű domaintartomány létrejöttét, írják alá a honlapunkon található petíciónkat. Minél magasabb a támogatottsága eme kezdeményezésnek, az ICANN annál megalapozottabbnak érzi döntésének helyességét.  Éppen ezért célkitűzésünk legalább 300 ezer aláírás összegyűjtése. Aláírhatnak magánszemélyek, cégek és szervezetek lakhelyük / szék- vagy telephelyük  hollététől függetlenül.
{/xtypo_rounded2}

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Erzsi-Bandi pornó

Rendez – vous