in

Párbeszéd Istennel

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen jó lenne Istennel beszélgetni éppen úgy, mint ahogy a barátainkkal tesszük. Leülni egy csésze kávé, vagy egy pohár sör mellé és beszélgetni akármiről – mindenről. Egyszerűen feltenni néhány kérdést és meghallgatni a válaszokat, vitatkozni és érvelni, meggyőzni (?), egyszóval egy jót diskurálni, megváltani a világot. 
 
Sokszor az volt az érzésem, hogy az imádság valahogy nem elég. Bizonytalan a válasz, gyakran nem egyértelmű a Mindenható mondanivalója. És nehéz megfogalmazni a mondanivalót is. Talán még azt is mondhatom, hogy néha nyomasztott is ez az alá-fölérendelt viszony. Sokkal jobban érezném magam egy kötetlenebb, szemtől-szembeni beszélgetés során. 

 
Ti mit kérdeznétek tőle? Mire lennétek kíváncsiak? Megvallva az igazat nem tudnék most olyan kérdést feltenni, amire azonnal tudni akarnám a választ. Inkább sok olyan kérdésem van, amihez több idő kell, elmélyedni, jobban körbejárni a témát. Érdekelne, hogy ha van szabad akarat, és Isten tud mindent, tehát azt is, hogy mit fogok tenni, akkor hol van itt a szabadság? 
 
Vagy például miért van annyi értelmetlen háború? Rosszul végzi az egyház a dolgát? Vagy arra mi a magyarázat, hogy olyan sok gyermek esik áldozatául a felnőttek kegyetlenségének? Vagy miért nem látják be embertársaink, hogy ha nem teszünk valamit azonnal, akkor feléljük a saját életterünket és akkor annyi ennek a csodálatos bolygónak. De talán azt is megkérdezném, hogy a Földnek miért nincs gyűrűje. És mikor lesz lehetőség az időutazásra. Vagy van-e orvosi megoldás a ma még gyógyíthatatlan betegségekre és tényleg megalapozott-e a Gaia-elmélet? 
 
Tényleg boldogabbak a lelki szegények? És egyáltalán mi a boldogság? Állapot vagy csak pillanatnyi gyönyörűség mely a perc elmúlásával maga is kialszik? És hol van a megismerhető világ vége? Van esetleg a Bibliának bővített változata, amiben a kihagyott és elveszett tekercsek is elolvashatóak? Hogyan lehetünk jobb emberek? Mert azt már tudjuk, hogy nem a templomba járás határozza ezt meg. 
Milyen titkokat rejt a tengerek és óceánok mélye, ahová még ember nem jutott el? Helyre lehet hozni a bűneinket, ha újból leszületünk ebbe a világba? És miért olyan nehéz szeretni? Miért fáj annyira, ha elveszítjük szeretteinket? Mire való az életünk? Mi a feladatunk a Földön? Mindenkinek van tennivalója, vagy csak néhány embernek?  
 
Ti mit kérdeznétek Istentől?

Vélemény, hozzászólás?

24 óra a medencében

Biztonságunkért szolgálnak