in

Évértékelés karácsony előtt

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Babák Mihály polgármester. Először azokról az apró eredményekről szólt, amik a szarvasi lakosok és vállalkozások komfortját segítenek megőrizni. Csökkentették az iparűzési adót, szemben az állami tendenciával. 661 adófizetőt mentesítettek a helyi iparűzési adó alól – így már összesen 996-an vannak – ami 25 milliónyi adóforintot hagyott a szarvasi gazdaságban. Majd mindegyikük kis, 1-2 főt foglalkoztató cég. A jövőévi gazdálkodásban gond lehet, hogy ezt az adónemet jövőre már az APEH hajtja be, előfordulhat, hogy visszatartják, mint ahogy volt már erre példa, mondta Polgármesterünk.

 

A közterületi, a temetkezési, a piacot érintő és a távhődíjaknál nem lesz emelés, kivéve ott, ahol azt az áfaváltozás indokolttá teszi (pl. busztarifák), de van olyan, a csatornadíj, ami a 2008-as szinten marad. Nem emelkednek az étkezési díjak sem, sem  a gyermekétkeztetésben, sem az időseknél. A szociális kiadásokra 5%-kal, tankönyvtámogatásra 14%-kal többet költenek majd, mint az idén. Nincs szükség Szarvason szociális kártyára, mert az ilyen jellegű támogatásokat az Önkormányzat közvetlenül a szolgáltatónak fizeti ki, készpénz mozgatása nélkül.

 

 

A nem kötelező feladatokra kanyarodva elmondta, hogy nem kötelező az alsós osztályokban a két tanítós modell, többe is kerül, de az osztálylétszámok miatt indokoltnak tartják az oktatás színvonalának tartásának érdekében, majd hozzátette, hogy nem kívánnak változtatni az iskolatejosztás, a védőoltások gyakorlatán sem, amíg rá nem kényszerülnek. Nem szeretnék feljebb vinni a művészeti alapoktatás díját, bár most, hogy a központi költségvetéből erősen megnyirbálták az eddigi összeget, lehet, hogy kénytelenek lesznek.

 

A takarékosságról szólva elmondta, hogy létszámstop van az önkormányzati intézményeknél. A rossz hír, hogy nincs jutalom, nem is lenne rá pénz, sőt a közszolgák bérének reálértéke 8.5%-kal esett vissza. A Békés Megyei Hírlapban már kétszer jelent meg cikk a kiosztott jutalmakról, amihez hozzáfűzött néhány magyarázó gondolatot, miszerint a négy jutalmazott, akik az Önkormányzat menedzsmentjét alkotják kötelesek és felelősek a város gazdálkodásáért, pályázataiért, ami jelentős többletmunkával és felelősséggel jár, ami nem lett volna elég indok a jelen helyzetben a jutalmazásra. Vannak olyan pályázatok, mondta Babák Mihály, amikor projektmenedzsmentet kell felállítani, ami a pályázat része, annak kötelező és tervezett költsége. Az idegenek projektmenedzserek alkalmazását hidalták át saját emberekkel, amúgy ezt a pénzt így is, úgy is ki kellett volna fizetni, de így nem messziről jött embereknek kellett.

 

A képviselői díjakat majd a felére csökkentették, viszont bizonyos költségeket állnak. Saját polgármesteri fizetéséről azt mondta, hogy manapság nagyon jó fizetésnek számít, az egyéni körzetért járó tiszteletdíját továbbra sem veszi fel, immár második éve. Továbbra sem tart igény sofőrre, ill. egyéb személyes juttatásra.

 

2010-re 250 millió hiányt tervez az Önkormányzat, de ezt nem tartja kilátástalannak, hiszen 2000-ben 2 milliárd minuszról indult a város, de azt is kigazdálkodta úgy, hogy most ugyanennyi van megtakarítás-oldalon.

 

Végezetül boldog ünnepeket és új évet kívánt a szarvasiaknak.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Chovános karácsonyvárás

Öregdiákok