in

Ez nem hagyja hidegen a szarvasiakat!

A statisztika szerint itt a legolcsóbb a távhő ára
 
A távhőszolgáltatók novemberig rendelkezésre álló adatai alapján Zircen a legmagasabb az átlagos, 135 légköbméteres lakás fűtési költsége: ott mintegy 230 ezer forint egy évre vetítve, míg Szarvason a legalacsonyabb. Itt nem éri el a 95 ezer forintot – eddig a statisztika. A hír6 utánajárt, hogy miért Szarvason lehet a legolcsóbb a szolgáltatás. A válasz egyszerű: geotermikus energia.

 
Egy kis történelem…
 
1987-ben mintegy 17 millió forintos pályázati pénzt nyert el Szarvas városa. Már akkor teret nyert, hogy miként lehetne csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást megújuló energiaforrások igénybevételével, úgyhogy ebből az összegből még ebben az évben két kutat fúrtak (1 termelő és 1 visszasajtoló kutat), jelenleg is innen nyerik a hőenergiát, az itt feltárt termálvízből. Egy kis időutazás után 1994-ben kötünk ki, ekkor a település 10 éves koncessziós szerződést köt a szegedi illetőségű Porció Kft-vel. A társaság belépését követően megindul Szarvason a távhőszolgáltatás, a cég végrehajtja a szükséges beruházásokat. 2004-ben az önkormányzati tulajdonú M-Thermál Kft.veszi át a rendszert , egy év után a jelenlegi üzemeltető, a Szarvasi Gyógy-Termál Kft. látja el a feladatokat. Jelenleg 21 fogyasztóval van szerződésben a cég, ebből 4 lakossági (kb. 150 lakást jelent) és 17 közületi intézmény. A hőenergiát a város szélén lévő kútból nyerik, mely 1900 méter mélyről tör fel, egy óra alatt 70 köbméter, 94 Celsius-fokú vizet nyernek.
 
Ez még kevés az olcsósághoz
 
A hír6 utánajárt, hogy miért Szarvason lehet a legolcsóbb a távhőszolgáltatás. Dr. Demeter László, a Szarvasi Gyógy-Termál Kft vezetője volt a segítségünkre. Bemutatta az egész rendszert, a kúttól kezdve egészen a végfelhasználásig. Az ügyvezető eleinte meglepve olvasta a hír6 által bemutatott statisztikát, de később már a cége adatait elemezve, nála is kijött, hogy egy átlagos lakás fűtési költsége jóval 95.000 forint alatt van Szarvason. Bár hozzátette, Hódmezővásárhelyen és Szentesen is szerinte ennyiből jönnek ki a helyi lakosok. Először az árképzés stratégiájáról érdeklődtünk dr. Demeter Lászlónál, aki elmondta, hogy külön kell választani a lakossági árat, amit az önkormányzat határoz meg és a közületi árat, amit viszont már a kft állapít meg. Egy dolog az egységes mindkét tarifaszámításban, a gázárat veszik alapul. Jelenleg 15%-kal tudják olcsóbban szolgáltatni a távhőt, a 2009. decemberi adatokat figyelembe véve, ez azt jelenti, hogy a lakossági ár 2,033 Ft/MJ+Áfa volt.
 
– Mi az oka, hogy Zirchez viszonyítva fele akkora költséggel sem jár a távhőszolgáltatás? – kérdezte a hír6 a szakembert.
 
– Ez egy lokális vállalkozás, csak a városban szolgáltatjuk az energiát. Nem kell bonyolult logisztikát kitalálni, nem kell nagy távolságra elszállítani a hőt. Azt hiszem, hogy az árpolitikánk is barátságosnak mondható.
 
– Nyereséggel dolgozik a kft.?
 
– Tavaly 52 millió forintos árbevétellel zártuk az évet. A társaságunk 100%-os jövedelmezőségi rátával tud dolgozni, ez azt jelenti, hogy ennek az összegnek a fele nyereség volt.
 
– Akkor lehetne olcsóbban is adni az energiát?
 
– A város politikája az, hogy ne juttassuk további előnyökhöz azokat, akik a mi szolgáltatásunkat veszik igénybe, hiszen Szarvas egész területén nincs kiépítve ez a rendszer, nem mindenki férhet hozzá. A nálunk képződő nyereséget a helyi gyógyfürdő és uszoda működtetésére használjuk fel, ami viszont veszteséges, de a létesítményt a lakosság nagy része használja (a fürdőt szintén az önkormányzati tulajdonban lévő Szarvasi Gyógy-Termál Kft. működteti – a szerkesztőség).
 
– Ha a geotermikus energiát ilyen olcsón lehet előállítani, akkor miért nem alkalmazzák ezt több helyen az országban?
 
– Hát, itt már komoly lobbytevékenység van a háttérben. Ön szerint, melyik gázszolgáltató veszi azt jó néven, hogy ilyen árakkal is lehet dolgozni, ráadásul a környezetet jobban kímélő módszerrel. A politika is ludas ebben, az elmúlt nyolc évben hiába jöttek az ígéretek, magyar forrásból alig lehetett megvalósítani ezeket a beruházásokat. Kinek vannak manapság milliárdjai?
 
– Gáz kontra termálvíz?
 
– Én csak azokat az előnyöket tudom elmondani, ami a saját szolgáltatásunkat helyezi előtérbe a gázzal szemben. Az új jogi szabályozások miatt, ma már csak 5%-os Áfá-t kell fizetnie a távfűtésért a fogyasztónak, nincs alapdíj és amit sokan elfelejtenek, a hőérték nálunk állandó, 1 MJ-t mérve, számlázáskor is ennyit fizet a felhasználó.

Vélemény, hozzászólás?

Indul a II. Szarvasi Fogyókúra verseny

Ismét élnek a Múzeum falfestményei