in

Gondolj először a kicsire!

avagy az IPOSZ és a politika

A „Gondolkozz először kicsiben” elvet 2008 óta ismerjük, mint új stratégiát, de tudjuk, hogy Isten malmai lassan őrölnek, csak az a baj, hogy közben a vállalkozók tönkremennek… Hiányzik ugyanis az elv elismerése.

Az őrlést meggyorsítandó gyűlt össze a vállalkozók maroknyi csapata, az IPOSZ elnöke, Szűcs György és a Megyei Önkormányzat elnöke, Domokos László pénteken délután Békésszentandráson, mely kistérségi fórumot a szentandrásiak Ipartestülete hívta életre, Bobvos János vezetésével.

 A vállalkozói fórumon az Iparosok Országos Szövetségének elnöke számos problémára hívta fel a figyelmet, és a hadakozó politikusokkal ellentétben megoldási javaslatokat is tett.

A kistérségekben (részben a gazdasági operatív programok keretében) hatékony együttműködés kell, ugyanis – a sok egyéb baj mellett – a jelenlegi magyar gazdaság rákfenéje, hogy sokan beszélnek valamiről, de csak kevesen csinálják. A lehetőségek a törvényben adottak, de a rendeletekben, szabályokban a jól működő, régen kialakult, uniós gazdasági tér szabályozását próbálják országunkban alkalmazni, de nem veszik tudomásul, hogy ezen feltételrendszer által tükrözött állapot itthon kb. 10 év alatt utolérendő cél. Szűcs György 20 éves problémaként deklarálta, hogy a nincset próbáljuk beosztani, ha meg valamink van, abba rögtön belefulladunk.

A gazdaság alapját a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kellene jelenteniük, ahogyan erre törekszik az EU is (jelzem, ez több országban már így van). 2008. június 25-én az Európai Bizottság elfogadta az ún. Európai Kisvállalkozási Törvényt (European Small Business Act), amelynek célja, hogy csökkentse az unió kis- és középvállalkozásainak hátrányát az EU 41 ezer nagyvállalatával szemben, és minden lehetséges területen segítse működésüket.

 

Ne a pártok erőltessék gazdasági programjukat a vállalkozókra

Az IPOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ők nem pénzt várnak, hanem segítséget a hatékonyság eléréséhez. A mindenre ránehezedő bürokrácia csökkentését, a létezés lehetőségét kérik!

2007-ben kidolgoztak egy középtávú gazdasági tervet, melyet a fórumon átadott Domokos Lászlónak, valamint Bobvos Jánosnak és a napokban kipostázzák a 239 ipartestület részére is.

Ezen dokumentum célja az összehangolás, hogy egyformán képviseljék az érdekeket, továbbá javaslatokat tesznek a pártoknak, hogyan alakítsák felelősen gazdaságpolitikai programjukat.

Az együttműködés nélkül a kistérségek gazdasági fejlődése nem elképzelhető.

 

Sok a baj

Sajnos a vállalkozói szektort számos probléma sújtja. Sok helyen hiányzik a szakértelem is. A tudás pedig elengedhetetlen! A kényszervállalkozásokat le kell faragni, hiszen sok vállalkozás létezik ma tőke, erőtartalék, szaktudás nélkül, csakis vágyak vezérlésével.

Az oktatás, szakképzés nagyon fontos, ezért örömteli az érdekképviseletek számára, hogy 2010 szeptemberétől választható lesz az előrehozott szakképzési forma, amely szerint már a 9. osztályban megkezdhető, és 3 év után befejezhetővé válik a szakképzés 86 szakmában. 

A szektorsemlegesség a következő nyavalya, így bármely gazdálkodási formában végzi tevékenységét az adóalany, ugyanazon szabályok vonatkoznak rá. Differenciálásra volna igény, az Európai Unión belül a kis- és középvállalkozásoknak is számos segítség, kedvezmény jár.

Nagy gond, hogy sok vállalkozás az elmaradt bevételeire és köztartozásaira vesz fel hitelt. A bankok etikai kódexe nem vonatkozik a vállalkozásokra, ezért ennek kiegészítésére lenne szükség a működő vállalkozások megsegítése érdekében.

Domokos László arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozóknak manapság ellenséges környezetben kell túlélniük a válságot. Több helyen rég felismerésre került, hogy a gazdaság gerince a kis- és középvállalkozói kör!

A gazdaságpolitika életképességéhez kell, hogy az emberek számára megélhetést, munkát hozzon. A gazdaságnak van programja, az embereknek, a társadalomnak van igénye, a kormányzati politikának pedig olyan gazdaságpolitikát kell kidolgoznia, amely mindkettőnek igyekszik megfelelni.

A munkahelyteremtést várták el a betelepülő multiktól, ám ez nem következett be, illetve messze nem olyan mértékben, mint amennyire a mikro-, kis- és középvállalkozások képesek lennének. Mint ahogyan azt Domokos László országgyűlési képviselő is megjegyezte, az áhított „1 millió munkahely megteremtése csak a kis- és középvállalkozásoktól várható”. Ehhez versenyképes vállalkozói kör kell, mely többletjövedelem képzésére képes.

Reméljük, meghallja a politika a panasz mögött álló javaslatokat is, hiszen a helyi önkormányzatok és az állam érdeke is, hogy fennmaradjanak a vállalkozások, melyek nemcsak adóforintokat, hanem sok munkahelyet is rejtenek magukban!

Vélemény, hozzászólás?

Thai szakemberek a magyar tájon

A naplemente nem kapuzárás