in

A petrozselymes lámpa rejtélye

Élt Szarvason egy író, aki egy egész regényt szentelt a petrozselymes lámpának. Több interjút is adott, amikor megjelent a műve. Ezekből a beszélgetésekből megtudhatjuk, miért a petrozselymes lámpa lett a regénye tárgya, s egyáltalán, mi az a petrozselymes lámpa? Az írót egyébként Blűg Oszmikátnak hívták. Sokan már e név hallatán megborzongtak, hogyhogy Blűg Oszmikát az, aki regényt jelentet meg Szarvason, főleg, hogy eddig ilyen néven ember nem létezett, most meg előjön, ráadásul rögtön egy petrozselymes lámpáról szóló regénnyel. De tényleg, mit lehetett 456 oldalon keresztül regélni a petrozselymes lámpáról? És főleg Blűg Oszmikát mit tud összeírni ekkora terjedelemben? Nézzük a regény egyik részletét. De persze, ehhez elő kell venni Blűg Oszmikát Petrozselymes lámpa című kötetét. Nem árt, ha van, s ha nincs, hát illik beszerezni.

Ezt írja Blűg Oszmikát: „a petrezselymet kertben, cserépben és balkonládában nevelhetjük. Nem igényes növény. Megél árnyékban, lámpafényben, gyümölcsfák között, de érzékeny a talaj kiszáradására. Gyakran kell öntözni. Szereti a tápdús talajt. Tavasztól őszig ültethető.”

Igen, a lámpa jelentése, az imént csak megpendítettem a témát. És talán ez a fő problematikája a regénynek. Az a bizonyos petrozselymes lámpa. Hogy mi az. Mert a petrezselyem az rendben. Mindenki volt már piacon. No de Blűg Oszmikát petrozselymes lámpáról ír. Íme, egy részlet a Szarvasi Oldalkosár című hetilap 1976-os novemberi számából:

Kedves Blűg Oszmikát, megosztaná a Szarvasi Oldalkosár kíváncsi olvasóival, hogy mi az a petrozselymes lámpa?

– Nézze, nem tehetem. Bizonyára Önnek is vannak titkai, amiket gondosan őriz, és még a házastársával sem oszt meg. És most azt kívánja, hogy az olvasók előtt fecsegjem ki, mi az a petrozselymes lámpa? Hát nem, nem teszem meg.

Vannak titkaim, persze, de én nem is írok regényt egy ilyen felháborítóan zagyva címmel. Szégyellje magát, amiért öncélú értelmetlenkedéssel terheli az olvasóit.

– Beismerem, megbántam, hogy ezt a címet adtam a regénynek. Ha tudom, milyen reakciókat vált ki a könyvem, egészen más címmel jelentetem meg. Nem lettek volna Szarvason zavargások, petrozselymes lámpa-ellenes tüntetések, nem lett volna sztrájk és szabotázs, ha például Külvárosi csapágypörkölt címmel látom el művemet.

A beszélgetés egyébként még három oldalon keresztül folyik, de egyáltalán nem derül ki, mi az a petrozselymes lámpa. Viszont megnyugtathatom az olvasót, hogy Blűg Oszmikátnak szerencsére sohasem jelent meg Külvárosi csapágypörkölt címmel könyve. 

Van-e tanulsága a történetnek? Nagyon is. Nem valami jó, ha valakit Blűg Oszmikátként anyakönyveznek, és kapitális ballépés könyvet írni a petrozselymes lámpáról. Meg minden másról is, ha az embert Blűg Oszmikátnak hívják. De én egyébként szeretem a regényét. Izgalmas ez a petrezselyem-petrozselyem párhuzam. Nagy álmom, hogy filmet forgassak belőle. Akár három dimenziósat is. Megérne annyit a téma.

Vélemény, hozzászólás?

Rozmárok, ha találkoznak

Benkás farsang