in

Szlovák, magyar – két jóbarát?

A Határon Átívelő Együttműködést szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság 12. ülését tartották március 30-án, kedden a Körös-Maros Nemzeti Park Látogatóközpontjában. Most, hogy Békés megyébe érkezett a sorozat, amit többnyire a határ melletti helyszíneken rendeztek, nagyobb nyilvánosságot is kapott az esemény, hiszen megyénkben él a magyarországi szlovákság több mint fele. Az ülést magyar részről Dr. Pataki István, egykori szarvasi tanácselnök, jelenleg a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal Békéscsabai Kirendeltségének vezetője, a szlovák részről Vladimír Čečot, a szlovák belügyminisztérium szakállamtitkára vezette. A szlovák testvérvárosok, Malacky, Trencsén, Turócszentmárton és Korompa is képviseltették magukat.

Köszöntőt mondott Babák Mihály polgármester, aki következetesen Felvidékként emlegette Szlovákiát, amitől kicsit megfagyott a hangulat, amit Mótyán Tibor hol szlovákul, hol magyarul olvasztott fel.

A napirendi pontok között szerepelt a fenntartható energetikai beruházások témája, a szlovák-magyar kulturális együttműködések további lehetőségei, valamint a határ menti területeken élők gazdasági együttműködéseinek perspektívái.

A tanácskozás szünetében a Szlovák Általános Iskola énekkara adott rövid műsort.

Polgármesterünk a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, szándékosan használt kemény kifejezéseket. Mint tudjuk, Szarvasnak két testvérvárosa volt, Malacky és Poprád, de a szlovák nyelvtörvény körüli mizéria során gazdasági nehézségekre hivatkozva diszkréten felmondták a testvérvárosi kapcsolatot, ami a jelek szerint mély nyomot hagyott városunk első emberében. A kibeszéletlen problémák akadályai a továbblépésnek, mondta Babák Mihály.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvasi beruházások bejárása

Remekül sikerült az aerobikos kupanyitány