in

Hálaadás és funkcióbővítés

Hálaadó Istentiszteletet tartottak az Evangélikus Ótemplomban a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda 10. „születésnapja” alkalmából. Dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök nyitotta az ünnepélyes köszöntők sorát, ugyanis 10 éve, a 2000-es alapításkor ő nyitotta meg az első tanévet. Őt a július 14-18 között Szarvason tartandó Szélrózsa Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői követték, akik körbeénekelték a templomot. Grünwald Béla a ”Gyermekünkért Jövőnkért Alaptvány” elnöke és Molnár Istvánné igazgatónő átadta azokat a díjakat, amivel az iskola alapítása óta nyújtott segítséget ismerték el. Eljöttek az ünnepre a 10 évvel ezelőtti elsős diákok is, hogy  köszöntsék Lázár Zsoltot, akivel annak idején együtt lettek elsősök az egyházi iskolában.

A záró imádság és a Himnusz után az iskola tanulói és az érdeklődők elvonultak, minek utána az ünnepi közgyűlés következett, amin a legfontosabb napirendi pont az volt, hogy nyisson-e a Benka afelé, hogy középiskola oktatás is legyen az evangélikus iskolán belül. A gyülekezet egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy voksolt, hogy legyen. Ez azzal jár, hogy az első mondatban szereplő elnevezés hamarosan Benka Gyula Evangélikus Középiskola, Általános Iskola és Óvodára módosulhat. Radosné Lengyel Anna szigorú, de pédaértékű iskolának jellemezte a Molnárné Zsuzsa Benkáját, szemben azokkal a „wellness-iskolákkal”, ahol feje tetejére állt a világ, majd hozzátette, hogy a magyar oktatás „funkcionális analfabétákat” termel, ami nem vezet sehová.

A tovább felszólalók sorra a múltról, a jelenről és a jövőről szóltak. Lázár Zsolt nemes egyszerűséggel funkcióbővítésnek nevezte azt a hatalmas lépést, hogy evangélikus gimnáziuma lehet Szarvasnak. Domokos László felidézte azt a több mint tíz évvel ezelőtti kérdését, amit Babák Mihály polgármesternek tett fel, hogy miért nincs még Szarvason evangélikus iskola, majd a kérdést tett követte. A sort Babák Mihály polgármester gyermekkorára való visszaemlékezése zárta.

A közgyűlés után a résztvevők a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolához vonult, ahol Ribár János megáldotta a felújított iskolát.

Vélemény, hozzászólás?

Közlekedési baleset

Kemény legény