in

A hulladék érték – hulladékból termék

Váradiné Kintzly Ágnes a Város- és Környezetvédő Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője köszöntötte az érdeklődőket, akik az óvodás korúaktól kezdve minden korosztályból érkeztek a „Hulladékból termék” rendezvénysorozat megnyitójára. Dr. Simándi Péter kiemelte, hogy az országban először Szarvason, a TSF-en volt ilyen oktatás, amivel messze megelőzték korukat.

Babák Mihály polgármester – aki itt, a dr. Simándi által említett karon szerezte egyik diplomáját, és az utána szóló Nagy György volt a vizsgabizottság elnöke – szájából hangzott el a címben szereplő mondat, hogy „a hulladék érték”. Nagyrabecsülését fejezte ki a szervezőknek, hogy felvállalták ezt az egyébként megkerülhetetlen feladatot. Nagy György Köztisztasági Egyesülés igazgatója az egyesület koordinációs tevékenységéről szólt, ami a hulladékkezeléssel foglalkozó település-üzemeltetési társaságok közötti kommunikációt teremti meg. Ha valakinek, nekik átfogó ismereteik vannak az országos tapasztalatokról, hiszen  több mint 3000 tagjuk van. Elmondta, hogy az országban az éves hulladékkezelési díjak az éves 4500 forinntól 30000 forintig terjednek, de ha teret nyer a szelektív hulladékgyűjtés, akkor ez lehet, hogy kevés lesz. Viszonyításképp hozzátette, hogy Grazban 260 euró, amit nálunk, tekintettel a bérekre és fizetésekre, nem lehet elérni.

Pákozdi János a helyi városgazdálkodási társaság, a KOMÉP vezetője az előbbiekben elhangzottakhoz kapcsolódva elmondta, hogy nálunk 18000 forint az éves hulladékszállítási díj, ami közepesnek mondható, majd beszélt a szarvasi szelektív hulladékgyűjtés tapasztalatairól.

Bedőné Körösi Piroska, ÖKOPACK Kft. projektmenedzsere, újrahasznosított dolgokkal foglalkozó cégek koordinálását végzi. Ez a 40. kiállításuk, amiket elsősorban oktatási intézményekben rendeztek meg, legutóbb az ELTÉ-n, hogy a körrnyezettudatos gondolkodást már az iskolában megkezdjék.

Az megnyitó beszédek után egy igyen szemléletes előadásban volt részük az érdeklődőknek, aminek során feldarabolt üdítőitalos dobozokból, amik egyaránt tartalmaznak fémet, papírt és műanyagot készítettek merített papírt egy egyszerű háztartásban is használatos turmixgép és víz segítségével.

Az aulában az újrahasznosított anyagok új életéről láthatunk példákat. Van itt papírból készült bútor, irattartó szekrény, de kerékpárgumiból készült táska és öv is. A teljes skála felsorolhatatlan, ezt látni kell!

Vélemény, hozzászólás?

Tele volt a város szerelemmel

Téli Kupa