in

Összmagyar tüzeskedés

A szombati rendezvények egyik leglátványosabb eleme a Szent István Parkban megrendezett „Tűzugrás” volt. Az esemény kapcsolódott ahhoz az egész Kárpát-medencét átfogó sorozathoz, aminek keretében sok városban és faluban állítottak máglyát, és táncolták körül azt.

Ahogy azt Csasztvan András elmondta, a szervezők ezzel az évről-évre, a Szent Iván éjjelét megelőző szombatokon tartott közös tánccal először csak egy összmagyar, de majdan egy egész Európára kiterjedő ünnepet szeretnének létrehozni. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a hagyományokra, a hagyományőrző táncokra, és mindemellett nagy tömegeket vonzani, így felhívva a figyelmet népművészeti értékeinkre. 

A máglya lángra lobbantása után a Tessedik Táncegyüttes az országos koreográfia szerint körbetáncolta a tüzet, ami végül össznépi tánccá alakult, ahol kicsik és nagyok, szarvasiak és edelényi gyerekek kígyóztak kézen fogva, körbe-körbe. A tűz lohadtával a bátrabbak átugorhatták a tüzet. A megégett lábszőrzetek szagát elnyomta egy másik nagyon fontos esemény, a szúnyogirtás mellékhatása, ami üdítő gázolajszaggal fedte be a parkot, és ami a jelen esetben senkinek nem volt ellenére.

Vélemény, hozzászólás?

Edelényi gyerekek a HAKI-ban

Tanévzáró a Szarvasi Intézményben