in

Jelentős halpusztulás a Körösön

A Hortobágy-Berettyó, vagy a Hármas-Körös mentén sűrűbben járók felfigyelhettek arra a jelenségre, hogy a halak pipálnak, levegő után kapkodnak, vagy rosszabb esetben már a tetemüket sodorja a víz. A jelenséget az oxigén, pontosabban az oldott oxigén hiánya okozza. A vízvizsgálatok kiderítették, hogy a szerves anyag-terheltség az átlagosnál tizenötször nagyobb, ennek köszönhetően a vízben oldott oxigén szintje 2 mg/l körül alakul, mely szinte minden körösi halfajnál az élettani minimum alatt van – magyarul a hal fullad. Ám azt a véleményt, hogy ehhez a helyzethez több tényező együttes jelenléte járult hozzá, a szakemberek is osztják. A partok mentén folyó mezőgazdasági művelésből eredő műtrágya-bemosódás, a szennyvíz folyóba-vezetése, az áradás okozta ártéri növényzetpusztulás, mind-mind a víz szervesanyag-tartalmát növeli. A Tisza áradása visszaduzzasztja a Hármas-Köröst, így most a frissülés, tisztulás is vontatottabb.

Szomorú látvány, a terjengő bűz miatt kellemetlen élmény is a rengeteg vízfelszínen lebegő haltetem. Pedig az idei évben a szaporulat is ígéretes volt: a halak le tudtak ívni a hosszú ideig víz alá került ártéren, de most az ivadék is „levegőért kapkod”. Nemes Attila, a Körös Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője elmondta, hogy ez a pusztulás az elkövetkező öt évre is rányomja bélyegét. A víz felszínén lebegő haltetemeket folyamatosan gyűjtik, hogy egyrészt ne okozzanak fertőzést, másrészt ne növeljék a víztest szervesanyag-tartalmát.

Jelenleg a Hármas-Körösön halászati és horgászati tilalom van érvényben mindaddig, míg a III. fokú vízminőség-védelmi készültség fennáll. A tiltó határozat védelem alá helyezi a szennyezett folyószakaszok megmaradt halállományát:  az oxigénhiány miatt a vízi élőlények jelentős része elpusztult, fertőzést idézhet elő, a további halászat-horgászat humán-egészségügyi problémák oka lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Ítélet a szarvasi rabló ügyében

Cirkusz a Művelődési Központban