in

Fanfáros díjátadó

A Szarvas Város Napja rendezvénysorozat egyik epizódjaként 23-án este fanfárok mellett tartott díjátadóra került sor a Vajda Péter Művelődési Központ színháztermében.

Ezentúl a sportkitüntetések mintájára, Szarvas Város Ifjú Tehetségét is díjazni kívánja a város vezetése. Ez a díj először került odaítélésre, amit olyanok kaphatnak meg, akik művészeti, tánc, zene, előadóművészet, vagy valamilyen tudomány terén nyújtottak kimagaslót, s viszik jóhírét Szarvasnak ezzel.

Először Litauszki Borbála vehette át a díjat, aki az idén érettségizett a Vajdában, és 12 éven át volt a Chován fúvós tanszakának növendéke. Mindkét intézményben tanulmányait példás tanulmányi eredménnyel végezte. Számtalan megyei és országos klarinétversenyen indult, és szerzett előkelő díjakat. Tagja a város fúvószenekarainak, kamaraegyütteseinek.

Utána Dezső Ilona kapta meg a Szarvas Város Ifjú Tehetsége díjat. Ő is az idén érettségizett a Vajdában. A Chován képzőművészeti tagozatán két – festészeti és kézműves – tanszakon is kiváló telejsítményt nyújtott. 2003-ban az előbbiben országos 4., 2005-ben országos 1. helyezést ért el. Tanulmányait a patinás Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakán fogja folytatni. Ő volt az év Ruzicskay-díjasa is.

Szarvas Város Kulturális Életéért Díjban Pesztránszki Károlynét részesítette a bírálóbizottság. Ezt a díjat azoknak a civileknek ítélhetik oda, akik a város kulturális életében huzamosabb ideig aktívan közreműködnek. Pesztránszki Károlyné esetében felsorolni is hosszú lenne, hogy mivel járult hozzá Szarvas kulturális értékeinek megőrzéséhez, hány kiállításon vett részt, és hány díjat nyert, miközben kutatómunkát is végzett, ill. könyvet is írt. 1987 óta zsűrizteti munkáit, és több „A” kategóriás hímzéssel is dicsekedhet. 1987-ben miniszteri dícséretet, 1988-ban hímző népi iparművész címet kapott. Az utánpótlásnevelésre is gondot fordított munkássága során.

Pedagógiai díjban részesülhetnek azok, akik kiemelkedő munkát végeztek az óvodai iskolai nevelőmunkában, tehetséggondozásban, ill. újszerű pedagógiai módszereket dolgoznak ki.

Az idén ezt a díjat a tősgyökeres szarvasi Dankó Pál vehette át. Dolgozott tanyasi tanítóként, tanított a szlovák általános iskolában, I. Iskolában is, majd az oktatási ügyek felelőse lett a városban. Pávaköröket szervezett, és ő a szarvasi Öregdiákok Egyesületének vezetője is.

Szarvas Városért Kitüntetést kaphatnak azok, akik életük során kimagasló helyi közéleti munkát végeznek, és ezzel öregbítik Szarvas hírnevét. Ezévben Regős Imre vehette át, aki kántornak érkezett városunkba. 1964-ben önálló zeneiskolát alakítottak Gazsó Györggyel és Kozák Lajossal, ahol több mint 50 évig tanított, de nyugdíjasként is aktívan részt vett az iskola ügyeinek intézésében. Jelenleg is a Szent Klára Római Katolikus templom kántora.

Vélemény, hozzászólás?

Kétszerelem

Szarvas-Békésszentandrási Körös-holtág rehabilitációjáról