in

LMP-s kampánynyitó Szarvason

fonad100807

fonad100807Szarvason, a Pedagógiai Kar dísztermében kezdte választási kampányát az LMP. Azért esett városunkra a megtiszteltetés, mert két héttel az önkormányzati választások első fordulója előtt tartják meg Domokos László egykori képviselőnk – ma ÁSZ elnök – megüresedett parlamenti helyének betöltésére kiírt időközi önkormányzati választásokat, azaz itt kétszer akkora a tét.

Elég ambivalens érzésekkel mentem el, de szíves invitálásnak illik eleget tenni, és nem bántam meg. Kétkedésem a párt létjogosultságát illetően az volt, hogy már van ilyen. Nevezetesen az SZDSZ. Az LMP sokáig, egészen pontosan máig, úgy nézett ki számomra mint egy átcsomagolt SZDSZ, akiket áldásos szakmai tevékenységük kiírt a sorozatból, és én úgy éreztem, hogy az LMP ebbe a megüresedett liberális lyukba pozicionálta magát, pedig erre a szegmensre ma nincs igazán kereslet. A liberaliznus, mint olyan egyébként több szempontból is emészthetetlen a számomra, mert úgy gondolom, hogy pl. van olyan pofon, aminek helye és ideje van. Csak azért, hogy a hülyeséget ne bátorítsuk tovább. Legalábbis a mi templomunk vonzáskörzetében.

Ez volt a ma délelőtt tíz órai állapot. Ehhez képest délután kettőre, ha nem is alapjaiban, de sok szempontból változott a véleményem, amihez jelentősen hozzájárult Csiba Katalin válaszmányi szóvivő is, aki newjságnak elmondta, hogy az LMP szeretne a kisemberek pártja lenni, mert már vannak bőven, aki a közép és felső rétegeket kiszolgálják. Arra a kérdésre, hogy ez nem sodorja-e őket a centrumtól balra, óhatatlanul is az SZDSZ helyére, vagy azon is túl, azt válaszolta, hogy az SZDSZ nem a kisemberek pártja volt. Csak ne engedjenek majd a pénz csábításának!

Csupa olyan szimpatikus dolgot mondott, amivel biztosan nem lehet választást nyerni, de ettől függetlenül képviselni kell ezeket is. A zöld programok mellett szeretnék elérni azt, hogy a szűkebb közösségek találjanak magukra, és legyen meg bennük a képesség, hogy a saját sorsukat nagyobb szabadságfokkal irányítsák, és képesek is legyenek azt irányítani, ne pedig egy vízfejű központ tegye azt. Szót ejtett a szociális gazdaságokról, zöld gazdaságokról, a helyi piacok erősítéséről, de még a helyi pénz bevezetésének a lehetőségéről is, csupa szimpatikus és időszerű kérdésről, de ez még mindig kevésnek tűnik a multik és az elégetett szénhidrogének füstjének az árnyékában a szép, új jövő közeli beköszöntéhez, de az első lépésekhez elég lesz.

Itt volt a párt elnöke, Schiffer András is, akinek az érkezését nem zavarták sem vörös szőnyeggel, sem fanfárokkal. Jött, ahogy a többi küldött, leült közéjük. Akik arra vártunk, hogy majd valami mozgolódásból felfigyelünk az érkezésére, csak azt vettük észre, hogy már ott van.

A kongresszussal egy időben rendezték meg a maratoni kenuversenyt is, amin az LMP két egységgel nevezett, és a politikai kategóriát meg is nyerte a Fonád Zoltánnal felálló egységük, akit a  befutó után be is mutattak, mint a Békés megyei 5-ös választókörzet régi-új jelöltje az időközi országgyűlési választásokon, aki egyben a polgármesteri címért is indul majd két hétre rá. A tavaszi választáson az indulását megakadályozta az, hogy nem sikerült megfelelő számú ajánlócédulát  gyűjteniük, de most hamarabb kezdenek hozzá és intenzívebb gyűjtést folytatnak majd. Újraindításával azoknak szeretnének reális esélyt biztosítani a választásra, akik megcsömörlöttek a jelenlegi politikától, látják azt, hogy a kétharmados többséggel mindent át lehet vinni a törvényhozáson, és ezt nem tartják jónak. Fonád Zoltán elmondta, hogy tavasszal nagyon két pólus köré rendeződtek a szavazók, a centrum pedig üresen maradt. Azoknak szeretnének reális alternatívát nyújtani, akik szeretnék, hogy a civilek is be legyenek vonva a döntésekbe.

Vélemény, hozzászólás?

foci100806

Újra az NBIII-ban a Szarvasi FC

vitamin100808

Sportvitamin