in

Békalencse, iszap, Körös

kkafokiiszap100910

Sajnos a hozzászólásokhoz nem tudok ábrát csatolni, de úgy gondolom, hogy a Körös ügye szélesebb körben is érdeklődésre tarthat számot, ezért ragadnám meg, hogy a tegnapi sajtótájékoztatóról szóló íráshoz, és Galambos Imre okfejtéséhez az alábbiakat fűzzem hozzá, mint a témában szakavatott személy.

kkafokiiszap100910A HAKI-ban Györe Károly tudományos munkatárssal közösen a Körösszögi Kht. megbízásából most készítünk egy tanulmányt  a kákafoki holtágról, melyben téma a feliszapolódás mértéke is. A mellékelt hossz-szelvényi ábrából kitűnik, hogy az ún. kemény iszap okozza elsősorban a sekély szakaszokat. Ez még a folyó időszakban rakódott ki, a holtág időszakban csak a lágy üledék alakult ki. Ez sem kevés, de nem tragikus. A problémát az okozza, hogy a belvíz védelemre hivatkozva a vízügy, anno mint ősvízügyes, Galambos Imre is, a belvízvédelemre hivatkozva olyan alacsony téli vízszintet állapított meg, amely nem elégséges a halak biztonságos átteleléséhez. Erre a megoldás a téli vízszint emelése lenne. A mérvadó belvíz adatok alapján 30-40 évente fordul elő olyan mértékű belvíz, amely indokolná az ilyen alacsony téli vízszintet! Az ábrán látható, hogy az Anna ligeti torkolat és a HAKI átvágás közötti szakaszon, télen nincs megfelelő vízmélység. Tavasszal is a kései árasztások miatt a természetes ívások kimaradnak, pedig egyedül ezen a szakaszon van számottevő ívóhely!

Sajnos a hozzászólásokhoz nem tudok ábrát csatolni, de úgy gondolom, hogy a Körös ügye szélesebb körben is érdeklődésre tarthat számot, ezért ragadnám meg, hogy a tegnapi sajtótájékoztatóról szóló íráshoz, és Galambos Imre okfejtéséhez az alábbiakat fűzzem hozzá, mint a témában szakavatott személy.

A HAKI-ban Györe Károly tudományos munkatárssal közösen a Körösszögi Kht. megbízásából most készítünk egy tanulmányt  a kákafoki holtágról, melyben téma a feliszapolódás mértéke is. A mellékelt hossz-szelvényi ábrából kitűnik, hogy az ún. kemény iszap okozza elsősorban a sekély szakaszokat. Ez még a folyó időszakban rakódott ki, a holtág időszakban csak a lágy üledék alakult ki. Ez sem kevés, de nem tragikus. A problémát az okozza, hogy a belvíz védelemre hivatkozva a vízügy, anno mint ősvízügyes, Galambos Imre is, a belvízvédelemre hivatkozva olyan alacsony téli vízszintet állapított meg, amely nem elégséges a halak biztonságos átteleléséhez. Erre a megoldás a téli vízszint emelése lenne. A mérvadó belvíz adatok alapján 30-40 évente fordul elő olyan mértékű belvíz, amely indokolná az ilyen alacsony téli vízszintet! Az ábrán látható, hogy az Anna ligeti torkolat és a HAKI átvágás közötti szakaszon, télen nincs megfelelő vízmélység. Tavasszal is a kései árasztások miatt a természetes ívások kimaradnak, pedig egyedül ezen a szakaszon van számottevő ívóhely!

Ami a békalencsét illeti, arról nem az iszap réteg vastagsága tehet, hanem az abban lévő tápanyag, plusz a belvízcsatornák vizével bejutó tápanyag. Idén ennek mennyisége eléggé jelentős volt, és ez a kényszerű vízcsere leállással együttesen okozták a békalencse kialakulását.

A HAKI szakasz  üledékének tápanyag szintje alacsonyabb a halas biomanipuláció következtében, mint a Kht. kezelésében lévő szakaszon. A bizottsági bejárások semmit sem adnak, de megfelelő mennyiségű, és fajösszetételű hal telepítéssel nagyon szépen lehet a vízminőséget szabályozni, de az PÉNZBE kerül!

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

20100909-_MG_5526

Rehabilitálják a Köröst

100910szilvanap

Esős Szilvanap