in

Szentandrási beiktatás

101019szentandras

101019szentandrasPont került a szentandrási fülke-ellenforradalom végére, megalakult az új képviselő-testület, és új polgármester került beiktatásra Sinka Imre személyében. Mint az ismeretes, a szentandrásiak az október eleji helyhatósági választásokon leváltották az addigi FIDESZ-dominanciájú testületet, és a FIDESZ-es polgármestert, Hamza Zoltánt. A korábbi testületből Hévízi Róbert, Barna Antal és Nemcsényi Zsolt, ill. a független Molnár Imre Zoltán maradt. Új jelöltként függetlenként jutott be Fabó István, és a falu egyik orvosa, Dr. Olasz Imre, akit az újdonsült polgármester egyből  alpolgármesternek is jelölt. Ahhoz, hogy ez a végeredmény kialakuljon, kettejük zseniális húzásán kívül – miszerint a kampányban látványosan kerültek mindenféle pártpolitikát, és amit igazolt, hogy a szentandrási jobbikosok nem szerepeltek valami fényesen –, kellett az a környezet is, hogy az országgyűlési választások után mindenki biztos volt abban, hogy az önkormányzatok is csapódnak a hatalomhoz. A faluban voltak óvatosságra intő hangok, amit nem túl sokan vettek komolyan, többek között én sem, egészen a választást megelőző napig. Olyan volt ez, mint a házasságban, ahol mindig a házastárs tudja meg utoljára, hogy élete társa, jelen esetben a falu, megcsalja, mert nem meri megmondani neki senki. Az eredmények egyébként azt mutatják, keringhetnek akármilyen pletykák a faluban az ellenzéki módszerekről, hogy ezt a választást nem most, hanem négy éve vesztették el a FIDESZ-esek, amikor eldőlt, hogy a Hévízi-Hamza párosból ki indul a polgármesterségért. Hévízi most is a legtöbb szavazatot szerezte, képviselőként majdnem annyit, 1044-et, mint a megválasztott polgármester a polgármesterségért folyó versenyben (1100), ami a falu öt cikluson keresztül tartó szokásjoga szerint az alpolgármesterséget jelentette volna neki, de ez a hagyomány most annullálva lett. Az alakuló ülésen ebben az egy napirendi pontban volt ellenvetés, de eredménye nem lett.

A nyilvános alakulóülésen felállításra került három bizottság és meghatározásra kerültek a díjazások is. A Polgármester illetményén kívül nem lettek forintosítva is kimondva a fizetések ill. a költségtérítések, csak a köztisztviselői illetményalap szorzószámaival lettek kifejezve, ami jelenleg 38650 forint. A Polgármester illetményét 11,5-szeres szorzóval bruttó 456095 forintban állapították meg nyelvpótlékkal együtt, amihez megszavaztak még 114000 forintnyi költségátalányt.

A társadalmi megbízatású alpolgármester illetménye ötszörös szorzóval bruttó 193250 forint körül alakul. A képviselőtestületi tagok alapdíját 1,8-es szorzóval bruttó 69570 forintban állapították meg. A bizottsági tagok ennek az alapdíjnak 45%-ával megemelt díjat kapnak, míg a bizottsági elnökök jussa a mindenkori alapdíj plusz 90%.

Vélemény, hozzászólás?

Közlekedés-biztonsági műszaki nap

101020cigany

A cigányaink nem alkusznak