Connect with us

Közérdekű hírek

Pezsgős jó éjszakát kívánunk!

101231torley

101231torleyMég a nyár közepén érte a newjság szerkesztőjét az a megtiszteltetés, hogy szakemberek felügyelete mellett léphetett be a pezsgőgyártás magyarországi szentélybe, a Törley Pezsgőpincészetbe. A Törley név mindenkinek ismerős Magyarországon, és mindenkinek egyet jelent: a minőségi pezsgőt. A gyáralapító Törley József  (1858-1907) a grazi Kereskedelmi Akadémia elvégzése után Champagne-ban dolgozott  és tanult, majd a pezsgőkészítés fortélyait megtanulva megalapította első saját gyárát a franciaországi Reimsben. Később így nyilatkozott: „Évekkel ezelőtt azon célból utaztam ki Franciaországba, hogy ott a champagne-i bor készítését tanulmányozzam, s tapasztalatomat hazámba, Magyarországba visszatérve értékesítsem.” A „Törley József és Társa” céget 1882. augusztus 1-én jegyezték be a budapesti cégbíróságon, és ettől az időponttól indult el a Törley márka csodálatos története. Az alapító célja a francia pezsgő hazai egyeduralmának letörése volt, mivel ebben az időben a hangadó nemesség és a felső tízezer csak a francia pezsgőt fogadta el, ugyanakkor Párizsban Törley pezsgőt ittak. 1890-ben Törley József gyárát áthelyezte arra a területre, ahol ma is működik, a XXII. kerületi Anna utcába. 20.000 m2 alapterületű pincerendszert létesített és pezsgőgyárát a legmodernebb gépekkel szerelte fel.

Törley a pezsgő mellett az automobilok nagy rajongója is volt, az ő nevére állították ki a 3. számú jogosítványt Magyarországon, ill. ő okozta az első feljegyzett automobillal   elkövetett balesetet is. Már akkor olyan fejlesztéseknél maecénáskodott, aminek eredményeképpen az autózást teljesen új, elektromos alapokra fektették volna. Ha erre is annyira ráfeküdt volna, mint a pezsgőgyártásra, akkor ma nem lenne szmogriadó az ország nagyvárosaiban. Ezeket megtudva már csak remélni lehetett, hogy a pezsgőgyártásra is maradt elég  ideje. És  mint kiderült, maradt. Modernkori pezsgőgyártó utódai már a személyiükben nem, csak cégszinten viselik a Törley nevet. A Törley-birodalomban ma több mint 300 ember dolgozik, akik  10-12 millió palacknyi pezsgőt készítenek számunkra, és aminek közel 50 százaléka pont ma éjjel fog elfogyni.

A törleys idegenvezetőnk először a tankpezsgők világába, emeletesháznyi tartályokkal teli terembe kalauzolt bennünket. Az itt készülő pezsgők hatalmas rozsdamentes tartályokban erjednek és érlelődnek, és ezek végzik legtöbbször műanyagdugóval lezárt palackokban.

A Törley honlapján ezt írják a Méthode Charmat, tartályban erjesztett pezsgőről

A pezsgő erjesztése nagy űrtartalmú, nyomásálló tartályokban történik. Az erjesztés és a 6 hónapos vagy ennél tovább tartó seprőn tartás után (így ez is minőségi pezsgő, mint az előző két eljárással készült), szűréssel seprőtelenítik, és beállítják a végleges cukortartalmat, végül palackozzák. A zárás ezeknél a pezsgőknél általában műanyagdugóval történik. Közvetlenül mustból is  készülhet pezsgő, tartályban erjesztéssel, pl. a Törley Fortuna.

Ezután megnézhettük, hogyan készül a palackban erjesztett és érlelt pezsgő. Felmerül a kérdés az ember fejében, hogy vajon miért bonyolították az életüket a Törleynél a pezsgőmesterek oly módon, hogy hordóból palackba, majd ismét hordóba és megint palackba töltötték ugyanazt az italalapanyagot. A végeredmény itt is ugyanaz, mint a másik két metódusnál, hogy a fogyasztó állandó minőséget kapjon palackról palackra.

A honlapon a következőt olvashatjuk erről: Méthode Transvasée, palackban erjesztett és érlelt pezsgő

A pezsgő 1,5 literes, úgynevezett „magnum” palackokban erjed és érlelődik. Ennél az eljárásnál a seprőn tartás ideje legalább 9 hónap , különleges tételeknél hosszabb. Az érlelést követően a palackok tartalmát zárt rendszerű, hűthető, nyomásálló tartályba ürítik, és a cukortartalom végleges beállítása után a seprőt szűréssel eltávolítják. Majd az újbóli palackozás során a kereskedelmi forgalomba kerülő palackokba töltik a pezsgőt.

A túrát a legizgalmasabb résszel zártuk, mikor leszálltunk az egyenletesen 14 C fokos pincékbe, ahol a klasszikus pezsgőgyártás ékes bizonyítékait tekinthettük meg. Az alapításkorabeli boltíves pincékben sokszázezer palack aludta két forgatás közötti álmát. A palackok hatalmas állványokon, végeláthatatlan sorokban figyelnek az állandó klimatikus viszonyok között. Maga a palackok sora csodálatos látvány. Ennek az érlelési módnak van egy érdekes momentuma, a degorzsálás, amikor a fejére állított üvegekből fagyasztással szedik ki távolítják el a jégdugóvá fagyott seprőt, amit be is mutattak nekünk a Törley pezsgőmesterei. Ugyanezzel a technológiával  készülnek a világ “legnagyobb” pezsgői is Champagneban.

A Törley honlapján ezt írják a Méthode Traditionnelle-nek nevezett módszerről.

A pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. Az alapbor, tirázslikőr és pezsgőerjesztő élesztő keverékével megtöltött és lezárt palackokat, 12-14 °C körüli állandó hőmérsékletű pincékben, fekvő helyzetben 3-4 hónapig erjesztik, és mimimálisan 3, de esetenként ennél több évig is érlelik. Ezt követően a palackban lévő üledéket (seprőt) a pezsgőmesterek rázóállványon, szakavatott mozdulatokkal a dugóra rázzák, majd a palack nyakrészét –25 °C-os sóoldatba merítik. Az így keletkezett jégdugót a seprőtlenítés (degorzsálás) során a belefagyott seprővel együtt kilövetik. Ezután a pezsgő végleges cukortartalmát expedíciós likőrrel beállítják, a palackot parafadugóval és drótkosárral lezárják, címkézik, végül csomagolják.

A pezsgőket természetesen meg is kóstolhattuk. Sajnos jelen sorok írója olyan allergiát örökölt, hogyha az alkohol szénsavval találkozik belsőleg, akkor külsőleg az orrváladék és a nyál keveredését okozza patakokban, így korlátozott ítélőképessége nem mérvadó pezsgőügyben. Talán ezért is nem meglepő, hogy a newjságnál a Törley alkoholmentes rosé édes nyert, ami nem összekeverendő a gyerekpezsgővel, de könnyen összekeverhető a rendes, alkoholtartalmú pezsgőkkel, csak ezután még autóba is ülhet az ember. A newjság segédszakértője miután az anyósülésen távozott a pincelátogatásról természetesen más jellegű kedvencekről számolhat be. Neki a  pl. a lányok kedvence, az illatos, kellemesen édes gyümölcsös Fortuna, a különleges Tokaji borból készült Törley Tokaji, és a több nemzetközi versenyen díjas Törley Chardonnay tetszett.

Minden kedves olvasónknak valamelyik kitűnő Törley pezsgővel teli kellemes bulit, és boldog újévet kívánunk!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Hirdetés

Archívum

2010. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect