in

CKÖ harmadszor

110216cko

110216ckoHarmadik nekifutásra pénteken megalakult a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Mint arra bizonyára sokan emlékeznek az őszi önkormányzati választásokkor szavaztak a cigányok is arról, hogy kik képviseljék őket ebben a négyéves önkormányzati ciklusban. Akkor, csakúgy, mint sok helyen az országban, nálunk is az a helyzet állt elő, hogy a négy legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt, Romhányi Tiborné, Rostás Zsolt, Varga József és Varga Sándor az elnökség kérdéséről nem tudott megegyezni, így nem tudott megalakulni a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Most, néhány hónapnyi pihenő után ez sikerült, aminek Varga József, az ősszel legtöbb szavazatot kapott jelölt lett az elnöke.

Varga József a következőket mondta a newjság kérdésére: Először is nagyon sajnálom az őszi eseményeket, hogy nem tudtunk megalakulni az alakuló üléseken. Ennek,véleményem szerint az volt az oka, hogy öt főről négyre csökkentették a kisebbségi képviseletet, ebből kifolyólag a két-két ellenzéki képviselőnek kellet szavazni az elnök kilétéről. Ez sajnos akkor nem sikerült, majd jött pár hónap kimaradás, ami lehűtött minket, s így egészséges kompromisszumokat tudtunk kötni azáltal, hogy mind a négyünk levezethette a saját nézetét. Beláttuk, hogy részben fel kell adnunk az elveinket. A helyi cigányság képviseletével lettünk megbízva, s nem pedig azzal hogy egymással “harcoljunk” ! Én és képviselőtársaim harcolni fogunk a tudatlanság és a bizonytalanság ellen, ami a cigányságot körülveszi! Szeretnénk felnyitni a fiatal romák szemét azirányban,hogy számukra is elérhető egy diploma, egy szakképzettség ! Nagyon nehéz dolgunk lesz, hisz az elmúlt húsz évnyi kormányrendszer nem igazán tette lehetővé a romák fejlődését! Ez által elmaradtak a szakképzettségek amiknek köszönhetően nehezebben tudtunk részt venni a közéletben és a közteherviselésben! Továbbá szeretnénk többet megmutatni a szarvasi magyar nem-cigányoknak a roma kultúrából, hisz a szarvasiaknak többnyire fogalmuk sincs, a negatív sztereotípiákon kívül, hogy mit jelent ma cigánynak lenni Magyarországon !

Vannak hibáink, amiket ki kell küszöbölnünk! Véleményem szerint a problémákat úgy lehet csak megoldani, hogy azokat nyíltan felvállaljuk és maximális odaadással teszünk a megoldásukért!

*** A hozzászólásokat a nyilatkozó kérésére – miszerint az itt megnyilvánuló vélemények negatívan befolyásolják a frissen megalakult CKÖ munkáját – levettük. A nyilatkozó kéri, hogy a hozzászólásaikat neki, a j.calido@freemail.hu címre küldjék el. ***

Vélemény, hozzászólás?

110216rendorseg

Rendőrkézen az éjszakai fantom

Felhasználási feltételek