in

Koszorúzás a Győzelem napján

110510szovjet

110510szovjetRégebben még ünnepeltük a Győzelem napját, amin 1945-ben befejeződött a II. világháború, de ahogy Pilishegyi József, az ezen alkalomból tartott megemlékezés vezérszónoka mondta, “új szelek fújnak manapság”, mikor Horthy Miklóst akarják minél fehérebbre mosni, és átértékelődött a történelem. Az MSZP tagok és szimpatizánsok ennek ellenére minden évben eljönnek ide, hogy tiszteletüket tegyék az elesett szovjet hősök emlékművénél, akik “66 éve életüket áldozták Magyarország felszabadításáért”. Az emlékmű alatt nyugvó katonák többnyire a Főgimnázium épületében létesített hadikórházban haltak bele harctéri sebesülésükbe.

Bár a katonatemetők és a hadisírok gondozása államközi egyezményen alapul, és ennek megfelelően kötelező lenne, mondta Pilishegyi József, ezen az emlékművön már a feliratok is megkopnak, alig olvashatók, és a tetején levő vörös csillagra is csak a tartócsonkja emlékeztet. Lassan semmi sem emlékeztet már a felszabadító szovjetekre, mert még a Moszkva teret is átkeresztelik Széll Kálmán térré, fejezte be rögtönzött beszédét Pilishegyi József, miután az összegyűltek megkoszorúzták és virágokat, vörös szegfűket, helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

Azt gondolná az ember, hogy a történelem állandó, de ez a példa is bizonyítja, hogy a történelemnél kevés dolog változik gyakrabban és gyorsabban. Ki tudja, lehet, hogy fel lesz még újítva ez az emlékmű is, és iskolás osztályok jönnek majd műsort tartani a Győzelem napján.

Vélemény, hozzászólás?

110509ray

Ray of Light – Fénysugár

110510lendulet

Májusi Lendületben