in

Hálózatépítés a tehetségfejlesztésben

110515benka1

„A tehetség adomány. Meghatározása valószínűleg annyira bonyolult, hogy az egyszerűség kedvéért csak azt mondjuk, Isten adta.” Bráda Tibor

A tehetség meghatározásával, a tehetség fogalmával kapcsolatban igen sok meghatározó gondolat hangzott el a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában a Kistérségi konferencián. Molnár Istvánné, az iskola igazgatója szemléletesen bemutatta a tehetséggondozás helyi útját elindulva Tessedik Sámueltől Benka Gyula munkásságán keresztül, átívelően Harsányi István, Renzulli, Mönks, Gagne tehetségmodelljeivel szemléltette az iskolában folyó tehetséggondozó műhelymunkát.

110515benka1

Hovorkáné Hegedűs Hajnalka tanárnő bemutatta a humán munkaközösség gazdagító programjait, szólt a tanórai differenciált képességfejlesztés lehetőségeiről. Tájékoztatást tartott arról, hogy a témahetek szervezése erősíti a tantárgyak közti koncentrációt, a tanulók tantárgyak iránti motivációját.

Révész Éva matematika szakos tanárnő a matematikai tehetséggondozás lehetőségeit, a jó gyakorlatok bevált módszereit, a LEMA projekt népszerűségét mutatta be tanártársainak.

Juhászné Kurucz Edit a természettudományokkal foglalkozó munkaközösség vezetője a versenyeztetés örömeiről, valamint a tehetséggondozó szakkörök munkájáról nyújtott tájékoztatást.

110515benka2

Tolnai Tímea angol nyelvtanár Czeizel Endre gondolatait kiemelve – mely szerint „Legnagyobb természeti kincsünk a tehetség” – kezdte el előadását. Az előadásban kiemelte az idegen nyelvű tehetséggondozó műhelyfoglalkozásokban rejlő lehetőségeket, melyek főként a tananyag gazdagítására, dúsítására, a változatos munkaformákra, a sokrétű eszközhasználatra mutattak rá. A tanórán kívüli lehetőségek mind-mind segítik a tanulók idegen nyelvű kommunikációját, lelkesen tájékoztatta a hallgatóságot az iskolai rendezvényeken való részvételek fejlesztő hatásáról, a külföldi gyerekekkel való levelezés motiváló erejéről, a prezentáció és a honlap szerkesztés rejtelmeiről.

A résztvevő iskolák képviselői is bemutatták intézményeik tehetséggondozó munkájának fő irányvonalait.

Benyóné Török Éva
projektmenedzser

Vélemény, hozzászólás?

110514hobbi

Tucatnyi hobbibörze

110515duma

Ez nem csak duma