in

A szabad vizekben fürdés veszélyei

A VÍZ JÓ BARÁT, DE ADOTT ESETBEN A MEGGONDOLATLAN EMBER SZÁMÁRA VÉGZETES ELLENSÉGÉ VÁLHAT.

Ahhoz, hogy jó barát maradjon, érdemes szeszélyeivel megismerkedni. A víz felszínét figyelve megállapítható a folyás-sodrás iránya és nagysága, látható az örvények helye. Az örvények elsősorban ott alakulnak ki, ahol a folyó medrében valamilyen tárgy található, pl.: hídpillér vagy más fizikai akadály. Minél gyorsabb egy folyó és minél nagyobb tárgy található a vízben, annál nagyobb, intenzívebb az örvény, ezáltal veszélyesebb is.

Az elmúlt évben 207 fő fulladt a szabad vizekbe. A Dunában 66, a Tiszában 19, míg a Balatonban 17 személy vesztette életét. A vízbefulladások, víziközlekedési balesetek zöme a május 1-jétől szeptember 30-ig tartó fürdési idényben következik be. A vízbefulladások számaránya nagymértékben függ az időjárási viszonyoktól. Kánikulai melegben az emberek tömegesen keresik fel a szabad vizeket felüdülés céljából, ekkor a vízbefulladások száma is emelkedő tendenciát mutat.

Annak érdekében, hogy pihenésük, nyaralásuk gondtalanul végződjön, kérjük, szívleljék meg tanácsainkat és tartsák be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait.

Természetes fürdővízben fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott lehet, ahol a fürdés nem esik az alábbi tiltó rendelkezés hatálya alá.

TILOS FÜRDENI:

– hajóútban,

 a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,

 vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében,

 kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (Jet-Sky), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén,

 egészségre ártalmas vizekben,

 a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben,

 vízijármű kísérete nélkül a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra,

 éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízterület megvilágított, és legfeljebb a mélyvíz határáig,

 ahol azt tiltó tábla jelzi

Kérjük, hogy a tiltó rendelkezés hatálya alá tartozó vízterületeken saját biztonságuk érdekében ne fürödjenek!

Jó tudni, hogy aki tiltott helyen fürdik nemcsak testi épségét, életét veszélyezteti, hanem szabálysértést is elkövet, mely húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Szabadvizek mentén legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Itt vannak meg a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén – a gyors mentést. Itt rendelkezésre áll a gyors és szakszerű mentéshez a személyi és tárgyi feltétel. Azonban itt is ügyelni kell, hogy a fürdőhelyet kijelölő bóják között történjen a fürdőzés, mivel a biztonság itt garantálható.

A fürdőhely határait a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50×50cm-es bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken „120 cm” feliratú, folyókon „mély víz” feliratú, a fürdési tilalmat pedig 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával jelölik.


Néhány jó tanács:

 Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

 Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

 Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

 Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!

 Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!

 Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

 Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

 Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

 Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejest ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!

 A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön míg a segítség megérkezik és ne hagyják el azt!

 Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön vagy szárítkozzon meg!

 Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!

 Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!

 Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

 Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabadvizekben.

 Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Az úszógumi használatánál figyelembe kell venni -mivel egységes méretben készülnek-, hogy ha nem megfelelő szorosságú, akkor a használója könnyen kicsúszhat belőle, ha pedig túl szoros, felbillenés esetén fizikailag nehéz a megfelelő testhelyzet újbóli felvétele, ezért ez könnyen végzetessé válhat. A karúszó nem nyújt megfelelő biztonságot! Biztonságos például a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.

 Gyermeket még a vízparton sem hagyunk felügyelet nélkül!

 Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.

 Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak vagy csússzanak a vízbe.

Bízunk abban, hogy megfogadja tanácsainkat és betartja az Ön és embertársai biztonságát szolgáló szabályokat, ezáltal kellemesen és gondtalanul pihenhet, szórakozhat és élvezheti a nyár örömeit a szabad vizek partján.


Kellemes és gondtalan pihenést kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

110622szlovak

A boldogság kék madara

110622osztkir

Osztálykirándulás Erdélyben