in

Egyre fiatalabbak drogoznak

110629kef

110629kefEgyházak, civil szervezetek, polgármesterek, családgondozók, valamint a Kábítószer Egyeztető Fórum tagjai vettek részt azon az előadáson, amin dr. Igriczi Zsuzsanna gyermekorvos, dr. Fleischmann Enikő, a gyulai drogambulancia osztályvezető főorvosa, Oltyán Sándor rendőrkapitány és Fehér Richárd KEF tanácsadó szakmai szempontok alapján elemezték a kábítószer, mint társadalmi jelenség terjedését.

Kiszely Mihály, a KEF elnöke az első percben egészen pontosan rávilágított a megelőzés legfontosabb elemére, mégpedig arra, hogy a felvilágosító munkának előbb kell eljutni a gyerekekhez, mint a drogdílereknek.

Dr. Igriczi Zsuzsanna gyermekorvos praxisába tartozók a legveszélyeztetettebbek. Régen is használtak pszichedelikus anyagokat, de nem a tizenévesek. A mai világ egyenes következménye az, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak a drogok után, akik szeretethiányban szenvednek, de ez igaz az idősebb korosztályokra is.

 

Dr. Fleischmann Enikő a drogambulanciájuk pacientúrájának fogyasztási szokásaiban beállt változásokkal kapcsolatban elmondta, hogy régebben az ópiátfélék fogyasztása volt a jellemző, de az elmúlt évtől kezdve a modern szintetikus drogok beerősítettek. Még mindig a cannabis típusú anyagokat fogyasztók vannak többségben. Különösen veszélyesnek tartja a szerek egymással, de még az alkohollal való keverését is. Érdekes, hogy a játékfüggőséget is megemlítette, mint ambulanciájuk praxisában előforduló jelenséget.

Oltyán Sándor rendőrkapitány a kábítószerek és a bűnözés összefüggéséről tartott előadást, aminek alapján négy részre osztotta a droghoz köthető törvénysértéseket. Az első csoportba azok tartoznak, amikor a kábítószer vezet a bűncselekményhez. A következő a pénzszerzési célzattal elkövetett bűncselekmények, de ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ilyen nem volt a Kapitányság illetékességi területén. A harmadikba a szervezett bűnözést sorolta, ami a drogpiac működtetését végzi, majd az utolsó csoportba a kábítószerrel visszaélőket tette, és amibe a fogyasztók és a terjesztők is többnyire beletartoznak.

A Kapitányság illetékességi területén a vadkender és a speed a legjellemzőbb, a keményebb drogok nem. Nehéz a drog elleni küzdelem, mert napról-napra újabb és újabbak jelennek meg a piacon, és a tiltólistára felteteni őket két, két és fél évbe is beletelik. Az elmúlt héten újabb hallucinogén gombák jelentek meg, de találtak egy vicces hatású drogot is, aminek a hatására a használója önmagát jelentette fel a rendőrségen, és mire a rendőrök kiértek, megkezdte az önmagában való károkozást.

Fehér Richard KEF tanácsadó a generikus szabályozást tartaná üdvözítőnek, mert így a hatóanyag alapján kerülnének fel a tiltólistára a szerek, amik a drogok módosítások után is automatikusan felkerülnének ide.

Kíváncsian várjuk, hogy a tanácskozás milyen új lendületet visz majd a felvilágosítómunkába, ill. a drog elleni küzdelembe!

Vélemény, hozzászólás?

110628vizipisztoly

Vízipisztollyal a Fő téren

110630szakorvosi

Szakorvosok új köntösben