in

Séta a jövőbe

110714bencsik

110714bencsikTöbb célja is volt Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár a városban tett pénteki látogatásának.

Elsőként a Körös-Maros Nemzeti Parkba ment, ahol Tirják László igazgatófogadta és Weisz Zoltán segédletével bemutatta a megújuló energiaforrásokra épülő új fűtési rendszerüket. A Park a téli fűtési gondját ezentúl amerikai alapanyagra alapozva oldhatja meg. A Körösök árterében ugyanis három illegális bevándorló, az amerikai kőris, a zöld juhar és a gyalog akác, telepedett meg szinte kiirthatatlanul. Pedig erre, és hamvasztásukra tesznek kísérletet az idei téltől kezdődően a nemzeti parkosok. Ezek az amerikai fajok nagyon jól érzik magukat felénk, mert a kecskén és a szürkemarhán kívül semmi sem eszi meg errefelé. Most már a harmadik helyen a Körös-Maros Nemzeti Park kazánja is feliratkozott a sorba.

Innen az Aufwind biogázüzeméhez vezetett, ahol Erdélyi István,  a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója várta. Bencsik János már az alapkőletételnél is itt volt. Azóta megváltozott itt minden és már a próbaüzem közeledik. Akkor úgy nézett ki a környék, mint egy holdbéli táj, most meg mint egy holdbázis. Már messziről a hatalmas félgömbök uralják a látképet. Az üzem 4,3 megawattos erőműve meg tudná oldani egész Szarvas teljes energiaellátását. A biogázüzem legnagyobb alapanyag -pulykatrágya –  beszállítója és egyben végtermékének vásárlója a Gallicoop Pulykafeldolgozó ZRt. amivel egy 4,2 kilométeres gázvezeték köti össze. Az holdbázist Benyó András üzemvezető mutatta be a megújuló energiaforrások államtitkárának, miközben a Nap megújuló sugarainak következtében a hőmérséklet még árnyékban is inkább a 40 fokhoz közelített, mint a 30-hoz.

A vezeték másik végén, a Gallicoopban levő minierőművet is megmutatták a vendégnek. A biogázüzemből érkező gáz minden állapotváltozásából hasznot csiholnak a pulykafeldolgozóban. Elégetésével áramot fejlesztenek, a hűtéssel gőzt és melegvizet állítanak elő, amit elsősorban a pulykafeldolgozás technológiai folyamatainál használnak el. A Gallicoop másik zöldberuházása, a szennyvíztisztító sem maradhatott ki Bencsik János programjából. Az egyébként inkább pálmaházra hasonlító létesítményt Diviki Sándor mutatta be a fontos vendégnek.

Az államtitkár a délelőttöt gyermekkori lakóhelyén, Békésszentandráson, a Duzzasztóműnél folytatta, ahova egy újabb megújuló energiaforrást, a vizet alapanyagként használó zöldberuházásnak az alapkőletételére volt hivatalos.

A napot egy teljes portfólióval zárhatta, hogy milyen megújuló energiákat használunk majd néhány évtized múlva, mikor az arabok ismét szegény emberek lesznek, mert elfogynak a ma használatos alapanyagok, és már a sz*rból sem építhetünk több várat, mert kénytelenek leszünk energiát fejleszteni belőle.

Vélemény, hozzászólás?

110713fabri

Világcsúcs háromszor

110715betta

Jól áll neki a korona