in

Európai szivárvány Szarvas felett

110722konyv

110722konyvAlbel Andor családja tényleg olyan, mint a szivárvány, mint egy egész Európán átívelő szivárvány. Rokonai éltek Bonnban, Leuvenben, Dombiratoson, vagy Craiovában, Turnu Severinben, Budapesten és Toulouse-ben. Abban az időben, mikor a nyugati rokonság inkább átok volt, mint áldás, a vasfüggönyön túl élő rokonok nem segítették a családot azzal, hogy csomagokat küldtek, mert az akkori rendszer nem tolerálta a páneurópai familiáris kapcsolatokat. Ennek következtében az Albel család városról-városra költözött akkoriban, Albel Andor gyermekkorában. Így kerültek a befogadó Szarvasra, ahol az író szerint igazi otthonra találtak, és a szerencsétlenségek sorában az a szerencse érte őket, hogy Gróf Bolza Géza kastélyában lakhattak, amiről Albel Andornak az az emléke maradt, hogy vasárnaponkét sütemény illata lengte körül.

Albel Andor Európai szivárvány című kötetét csütörtökön mutatták be a Tesedik Sámuel Múzeum dísztermében, ahol már javában készülnek a szombati Lónapra. Dr. Molitórisz Pál műelemzése után dr. Demeter László nem először elevenítette fel a Demeterek gyerekkori tettestársait, a Réthy, az Albel, a Rákos gyerekeket, akik hasonlítottak abban, hogy nagy családból származtak, tanár szülőkkel büszkélkedhettek és a Körösön töltötték napjaikat, aminek az átúszása akkor egyet jelentett a férfivá válással. A Pavilonban minden nyári este megfordultak. Az ötvenes-hatvanas évek életérzéséhez hozzátartozott a Beatles, a Rolling Stones és a Fradi. Dr. Demeter megfigyelte, hogy akik a Beatlest és a Fradit szerezték, azok keresztény-konzervatív beállítottságúak lettek, akik pedig a Roling Stones-ot, nos, azokból lettek az SZDSZ-esek. Az utóbbi hét évben a sors, ill. a fürdős szakma ismét összehozta a ötet írójával, hiszen Albel Andor is elismert szaktekintélye a gyógy- és termálfürdőknek.

Családjáról írt könyvének bemutatóján, amiben “nagyon fontos harminc oldalt” szentel szarvasi emlékeinek, számtalan gyerekkori ismerőse, osztálytársa, utcabelije tisztelte meg jelenlétével.

Eközben egy meglepetés és egyben fricska készülődött a hátsó sorokban. Meglepetés a mit sem sejtő dr. Molitórisz Pálnak, apró fricska a városvezetésnek. Dr. Dezső István a városi civil szervezetek és magánszemélyek nevében a harminc éves, a városért végzett munkájáért Civil Kurázsi Díjat adományozott a mit sem sejtő, a civilek által nagy tiszteletben tartott közírónak, dr. Molitórisznak, aki mint elmondta, bekeretezteti és a legelőkelőbb helyek egyikén fogja tartani a többi elismerései között.

Vélemény, hozzászólás?

110721babilon

Babilonos évzáró

110723virag

Virágkötők kötőfék nélkül