in

Szarvasi gépírók a párizsi világbajnokságon

110810gepiro

110810gepiroHárom szarvasi gépíró – Csikós Edina, Krasznai-Kis Eszter és Nagrant Tünde – képviselhette a várost, a megyét és egyben az országot is a július 9-16 között megrendezett 48. Intersteno Világbajnokságon, melyet a francia fővárosban, Párizsban rendeztek. A lányok kimagasló országos eredményeik alapján indulhattak a megmérettetésen, ahol a világ minden részéről, összesen 38 ország csaknem 600 versenyzője vett részt.

Hétfőn reggel kezdődött a gépírás verseny, melyből 30 perces folyamatos másolást kellett elvégezniük a versenyzőknek. Ezt követte a szövegszerkesztés, azaz a 10 perces korrektúrázás, délután pedig a levelezés és jegyzőkönyvvezetésből bizonyíthattak az indulók. Másnap reggel a gyorsíróknak kellett a legjobb formájukat hozni, mely versennyel zárult a megmérettetések sora is. Az eredményekre mindössze néhány napot kellett várni, hiszen péntek este a búcsúvacsorával egybekötött eredményhirdetésen díjazták a legjobbakat. A hivatalos eredményjegyzékből kiderült, hogy Csikós Edina a legjobb magyar szövegszerkesztőként a 30. helyen végzett, Krasznai-Kis Eszter a 41. míg Nagrant Tünde az 56. helyet szerezte meg. Gépírásból Edina a 69., Tünde a 70. helyen végzett. Eszti gyorsírásból 28., jegyzőkönyvvezetésből pedig 41. helyezett lett. Összetett kategóriában a 43. helyen, legjobb magyarként került fel a listára.

A versenyek és a szakmai programok mellett maradt idejük a lányoknak arra is, hogy Párizs híresebb nevezetességeit is megtekinthessék. Az Eiffel-toronyból, a Notre Dameról, a Diadalívről, valamint a Sacré Coeur-ről megcsodálhatták a párizsi panorámát mind nappal, mind pedig éjszaka. A kilátás mellett élvezhették a Versailles-i kastély gyönyörű parkját, a Moulin Rouge hangulatát, de végigsétálhattak a legszélesebb sugárúton is a Champs Élysées-en. Láthatták a Louvre-ban elhelyezett Mona Lisa festményt, a Milói Vénusz szobrot is, s egy napos kirándulás alkalmával Disneyland minden adrenalin fokozó hullámvasútját is kipróbálhatták. Az izgalmak után pedig maradt még idő az Invalidusok és a Panthéon, valamint az Opera meglátogatására is.

Nemcsak szép eredményekkel, de élményekben gazdagon tértek haza a villámkezű gépírók, akiknek nem sok idejük marad a pihenésre, hisz ősszel újra indul a versenyszezon, ahol ismét bebizonyíthatják, hogy ők az ország legjobbjai.

Csikós Edina

Vélemény, hozzászólás?

110810haki

Kutatás fejlesztés

110812vers

Versturizmus