in

Közös roma nappali

110908roma

110908romaÚj klub indítását tervezi a Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület 2011 októberében. Az Anyaklub a hátrányos helyzetű nők megsegítésére jön létre, amihez az American Jewish Joint Distribution Committee, az Open Society Foundations, valamint a Cromo Alapítvány nyújt anyagi támogatást. A hivatalos megfogalmazás szerint a klub célja, hogy olyan közösséget teremtsen rászoruló, első sorban roma családanyáknak, ahol segítséget kaphatnak életvitelük megkönnyítéséhez, gyermekeik és önmaguk fejlődéséhez lehetőséget biztosítva. A projekt bemutatójára a Polgármesteri Hivatal kis körtermébe hívták meg a helyi partnereiket, hogy tájékoztassák őket terveikről.

Míg az előbbi szervezetek pénzbeni támogatást nyújtanak, addig az újtemplomi evangélikus közösség egy Dózsa György utcai lakással járul hozzá a program sikeréhez. Az klubban résztvevő anyák nem csak kapnak, hanem adni is kötelesek lesznek, mégpedig mindenki azt, amihez ért, ha bábot tud készíteni akkor azt, ha kosarat tud fonni, akkor azt.

Jónás Jánosné, a Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület elnöke, úgy aposztrofálta ezt a klubot, mint egy közös nappali a romáknak, ahol mindenki jól érzi majd magát, hasznosan tudja eltölteni szabadidejét. Igaz, elsősorban roma nőket várnak a klubba, de nyitott a többi anyának is, akiknek nem kínos esetleg roma asszonyokkal közösen főzni.

A meghívottak közül Molnár Lászlóné, a Vajda Péter Intézmény Általános Iskolájának intézményegység vezető-helyettese egyrészt mértéktartó szkepticizmussal nyilatkozott a programról. Szerinte inkább ott lehetne kezdeni a segítést, hogy a roma diákok szüleinek a jogok mellett a kötelességeiket, pl. az iskoláztatási kötelezettséget kellene megismertetni, majd utána jöhetne a gyöngyfűzés. Másrészről kétségét fejezte ki, hogy azok fognak a klubba járni, akiknek kellene. Babák Mihály polgármester jó ötletnek tartja a Dózsa utcai telken a konyhakert kialakítását, mert sok portának elhanyagolt, lelakott az udvara, és ezeket fel lehetne dobni egy kis kertészkedéssel.

Először egy évre kötik a támogatók a jelöltekkel a szerződést, és ha sikeresnek minősítik a működést, akkor további egy évvel meghosszabbíthatják azt. A sikert pedig egészen pontosan tudják majd mérni a szarvasiak pl. egyből azzal, hogy a Vasút-Béke utca sarka elnéptelenedik.

Vélemény, hozzászólás?

110908vpmk

Szunnyadó tehetségeket keresnek

110908chovan

Mi van az út végén?