in

A jövő energiája?

110914biogaz

110914biogazÁtadták Magyarország legnagyobb biogázüzemét Szarvason. Ahogy arról már korábban hírtadtunk, Szarvas határában, Ezüstszőlő közelében készült el az a futurisztikus, inkább holdbázishoz hasonló létesítmény, ami a környékbeli élelmiszeripari üzemek és állattartó telepek szerves hulladékából, trágyájából, tejsavójából biogázt állít elő.

Az üzem legnagyobb beszállítója, és egyben legnagyobb vásárlója is a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt, ami az előállított gáz kb. 80%-át át is veszi.

A beruházás mai tudásunk szerint nagyon zöld. Az élelmiszeripar, ill. mezőgazdasági telepek kényelmetlen melléktermékei – mintegy 40 ezer tonnányi mennyiségben – bemennek a kapun, ahol a feldolgozásuk közben és után csupa hasznos anyag keletkezik. Elsősorban gáz, amit egy 4,2 kilométer hosszú vezetéken a Gallicoopba szállítanak, ahol hatalmas gázmotorokkal állítják elő a pulykafeldolgozáshoz szükséges technikai gőzt, fűtési melegvizet, hűtéshez szükséges, úgynevezett hidegenergiát és áramot. Ezzel mintegy másfél millió köbméternyi földgázt tudnak kiváltani. Az üzemben melléktermékként képződő anyag magas nitrogéntartalma miatt nagyon jó minőségű és összetételű biotrágya is képződik, ami többezer hektáron helyettesítheti a műtrágyát.

A 4,5 milliárd forintból épült üzem megnyitójára eljött egykori országgyűlési képviselőnk, ma az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László, de itt volt Németország magyarországi nagykövete, Klaus-Peter Riedel is. Természetesen a zöldügyi tárca is képviseltette magát. Ezúttal Gémesi Zsolt helyettesítette földinket, Bencsik János államtitkárt. A házigazdák részéről Roland Schuler, a Bay Wa AG igazgatója, Ludwig Dinkloh az r.e Bioenergie GmbH fogadta a nagyszámú meghívottat és a rengeteg sajtóst. Természetesen a díszvendégek asztalánál helyet foglalt polgármesterünk, Babák Mihály is, aki szemmel láthatóan kicsit magáénak is érezte az egész létesítményt.

A köszöntők után az üzemet egy nagy gomb közös lenyomásával hivatalosan is elindították, majd a létesítményt részletesen bemutatták a vendégeknek.

Innen a gázvezeték másik végére, a Gallicoop telephelyére vezetett az érdeklődők útja, ahol megtekinthették azt a törpeerőművet, ami kiszolgálja a pulykafeldolgozás technológiai folyamatait. Ez a törpeerőmű mondjuk Paks szempontjából törpe, de ha figyelembe vesszük, hogy a biogáztelep 4,17 megawattnyi energiát állít elő, és annak nagyrészét a Gallicoop veszi át, ami egy Szarvas méretű város energiaszükségletét fedezni képes, már nem tűnik olyan törpének.

Vélemény, hozzászólás?

110913kert

Nemzetközi Kertbarát Találkozón és Kiállításon jártunk

110914SAKK

Szilvanapi korosztályos sakkverseny