in

Ó mondd, te kit választanál?

110926nora

110926noraRégen nem volt ilyen divat, vagy szokás orvost választani, amikor az ember lánya gyermeket szül. Mára azonban megváltozott a páciens-orvos kapcsolat. Azt hiszem a nők sokkal tudatosabban állnak hozzá ehhez az ügyhöz és ez jó. Természetesen az is sokat számít, hogy nincs semmi, ami ezt akadályozná. Maximum az anyagiak. Mert ez is vastagon benne van a pakliban.

Nekem biztonságérzetet nyújtott, hogy a kritikus időben van egy szakember, aki az én oldalamon áll, és aki kellő elhivatottsággal áll ki az érdekeink mellett, akit ismerek és aki a bizalmasom. De adott esetben ez akár hátrány is lehet. Miért? Nos, azért, mert nagyon sok a műhiba per és érthetően minden orvos retteg ettől. Éppen ezért sokkal óvatosabbak, és mindig biztosra mennek. Főleg egy olyan bonyolult és összetett, kiszámíthatatlan események sorozatánál, mint a születés. Pillanatokon belül változhatnak a dolgok és gyors döntéseket kell hozni, a kockázatok minimalizálásával. Vagyis nem véletlen, hogy viszonylag magas a műtéti kimenetelű szülések száma. Ilyenkor nagyon sokat számít, ha van mellettünk egy olyan orvos, akiben maradéktalanul megbízunk.

Sokan azt javasolják, hogy orvos helyett szülésznőt fogadjunk fel, mert úgy is ő az, aki végig mellettünk van, és nő lévén jobban át tudja érezni a helyzetünket, pláne, ha már ő maga is szült. Való igaz, nagyon sokat jelent, hogy ki kíséri végig a vajúdást és a kitolási szakaszt. És persze vannak olyanok is, akik biztosra mennek: orvost és szülésznőt is fogadnak. És miért ne tennék? Egy nő élete során a szülés az az esemény, ahol minden róla és a születendő gyermekéről kell, hogy szóljon. Vagyis ha valakinek ez ad biztonságot, akkor tegye. Nekem először volt fogadott orvosom, és már a tudat biztonságot nyújtott. De a következő alkalommal már nem így döntöttünk, az ügyeletes orvossal hoztuk világra második gyermekünket és maximálisan elégedettek voltunk vele. Szóval az a tanulság, hogy nincs egyetlen egy helyes mód, vagy egyetlen üdvözítő megoldás. Valójában a szerencsénkre vagyunk utalva és az egészségügyi dolgozók emberségére és hozzáállására.

De mit tegyen az, aki az otthonában, vagy egy születésházban szeretné világra hozni gyermekét? Nagyon sok vita zajlik az otthonszülések megítélésről, és számtalan erőfeszítést tettek már azért, hogy törvényileg szabályozzák. Nekem az a véleményem, hogy nagyon bátor az, aki saját elhatározásából otthon szüli meg gyermekét. Sose jutott eszembe, hogy a kórházon kívül hozzam világra a gyermekeimet, nekem biztonságot nyújtott, hogy tudtam: jó kezekben vagyok.

Szóval mit is lehet tanácsolni egy első gyermekét váró kismamának? Tegye azt, ami számára biztonságot ad, fogadjon orvost és/ vagy szülésznőt. Egy a lényeg: most minden róla és gyermekéről szól és környezetének ezt el kell fogadnia és támogatnia őt döntéseiben.

A következő alkalommal arról lesz szó, hogy melyek azok a könyvek, szakirodalmak, amelyeket érdemes elolvasni.

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

110926kezi

Kiütéses győzelem hazai pályán

110927arnoczi

Valami bűzlik a hulladéklerakónál