in

Kutatók délelőttje

110928kutatok

110928kutatokMinden eddiginél többen, 579-en voltak kíváncsiak a Halászati és Öntözési Kutatóintézetben rendezett kutatók éjszakájára. Néhány éve alig száz látogató fordult meg az első ilyen rendezvényen, ehhez képest most még Csongrádról is buszokkal érkeztek a középiskolások.

Az éjszaka már délelőtt elkezdődött, amikor a szarvasi ovisok jöttek el, hogy megnézzék, és akinek volt bátorsága, meg is simogassa a halakat, na meg persze meg is etessék őket. A halastavaknál gyanús arccal méregették a halász kezében levő csúnyábbnál-csúnyább tokféléket, és volt nagy sikítás, mikor az egyik kiugrott a halász kezéből és közéjük esett.

Ezen a napon bővült a HAKI-ból bemutatkozók száma. A dobóhálós halászaton, a GPS-es bemutatón kívül a környezetanalitikai laboratóriumban látványos kísérleteknek lehettek tanúi a látogatók, de betekintést nyerhettek az immunológiai labor munkájába is. A HAKI könyvtárépületében akváriumokban halakat tekinthettek meg a vendégek és a konferenciateremben előadásokat hallgathattak, majd számtalan finomabbnál finomabb halétel közül válogathattak. Megkóstolhatták a közelmúlt egyik halas rendezvényének különdíjasát is, a Szucsán-féle haltatárt is. Az előadások közül az egyik kutató dr. Lehoczky István egyhónapos afrikai kutatóútjáról készült képes útibeszámoló jelentett igazi kivételt a halas témák közül.

Vélemény, hozzászólás?

110927arnoczi

Valami bűzlik a hulladéklerakónál

110928foldesi

Lőttek a magyar demokráciának