in

Más planétáról jöttek

111019wuxi

Babák Mihály polgármester meghívására Szarvasra érkezett egy újabb kínai delegáció Wuxi testvérvárosunkból. Látogatásukat a Halászati és Öntözési Kutatóintézetben kezdték, ahol Valentinyi Károly gazdasági főigazgató-helyettes, dr. Jeney Galina és Jancsó Mihály kutatók fogadták a vendégeket. A kutatók és a kínai vendégek már nem voltak egymásnak ismeretlenek, hiszen a halas szakmán belül már dolgoztak együtt.

111019wuxiA találkozó alatt ismét elképesztettek azzal, hogy a kínai állam milyen nagyvonalú a kutatási-fejlesztési projektekben. Míg nálunk 15%-os állami támogatást kap, jelen esetben a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, addig Wuxi testvérvárosunkban működő hasonló profilú intézet 80-90%-osat. Az intézet bemutatása után a kínai delegáció megtekintette a Szarvas Fish Kft. telephelyét, majd a Polgármesteri Hivatalban folytatták látogatásukat. Itt Hodálik Pál és Besenczy Zoltán alpolgármester valamint a hivatal vezető munkatársai fogadták a vendégeket. Hodálik Pál angol nyelven mutatta be Szarvast, majd Xu Guomin, a küldöttség vezetője tette ugyanezt városával. Megtudtuk, hogy Wuxi egy 5 millió lakosú, mintegy 5000 négyzetkilométeren elterülő város. GDP-jét tekintve a kínai városokat figyelembe véve benne van az első tízben. Rendelkezik néhány aprósággal, amit irigyelhetünk. Saját repülőtere, hatalmas vasútállomása van és Sanghajjal közvetlenül autópálya köti össze. Mi meg egy sima autóútért ácsingózunk évtizedek óta.

A délutánt egy üzletember-találkozó kezdte. Az öt kínai vendég a város jelentősebb üzemeinek vezetőivel találkozott. Erdélyi István vezérigazgató, a Gallicoop Zrt., Kiss Sándor termelési igazgató a Pioneer Hi-Bred, Müller Péter ügyvezető a Szarvas Fish, Valentinyi Károly a HAKI, Nagy Sándor kereskedelmi igazgató a Szarvasi Mozzarella Kft. és Varga Ildikó az Agrár Zrt. részéről mutatta be a képviselt üzemet. A közelmúltban aláírt nemzetközi megállapodás után talán könnyebb lesz a Kínával való kereskedelem export oldalát erősíteni, mert korábban olyan szabályok voltak érvényben, amik szinte teljesen lehetetlenné tették azt.

A vendégek a mai nap folyamán üzemlátogatásokon vesznek részt. A programjuk azért nem csak szakmai lesz, hanem itt tartózkodásuk alatt megtekintik a várost is.

Vélemény, hozzászólás?

111019lovasz

Vállalkozás-keltető

111020kolbasz

Szlovákos kolbászkirályok