in

A harmadik sikeres Leonardo pályázat résztvevői is hazaérkeztek

111115vajda_1

A Vajda Péter Intézmény vendéglátós tanulóinak idén októberben újra lehetősége nyílt arra, hogy németországi szakmai gyakorlaton vegyenek részt. Nyolc diák – négy vendéglős, két pincér és két szakács tanuló – utazott ki 2011.10.09-én Chemnitz városába, az F+U Sachsen GgmbH fogadó intézménybe, hogy megkezdhesse négy hetes szakmai gyakorlatát.

111115vajda_1

A Vajda Péter Intézmény vendéglátós tanulóinak idén októberben újra lehetősége nyílt arra, hogy németországi szakmai gyakorlaton vegyenek részt. Nyolc diák – négy vendéglős, két pincér és két szakács tanuló – utazott ki 2011.10.09-én Chemnitz városába, az F+U Sachsen GgmbH fogadó intézménybe, hogy megkezdhesse négy hetes szakmai gyakorlatát.

A program első hetében szakmai és kulturális kirándulásokon vettek részt, amelyek keretében a diákok megismerhették a környező településeket és Sachsen tartományt. Ellátogattak többek között a riesai tészta gyárba, megtekintették a meisseni borvidéket, és egy likőrkóstolón is részt vettek. A hét második felében a külső gyakorlati helyeket is felkeresték, és közben megismerkedtek a helyi közlekedéssel is. A szálláshelyen lehetőség volt a szabadidő hasznos eltöltésére is. Diákjaink szabadidejükben bowlingoztak, kondiztak, ping-pongoztak. A tanulók a második héten kezdték meg a gyakorlati munkát, amely végrehajtásához segítséget nyújtott az itthoni felkészítő program is, amely többek között szakmai gyakorlatból, idegen nyelvi, kulturális és lélektani felkészítésből állt.

A Leonardo da Vinci mobilitás projektünk fő témaköre „A korszerű konyhatechnológiák megismerése az egészséges táplálkozás tükrében” volt. A két szakács és két pincér tanuló a helyi szakképző intézmény tanéttermében és tankonyháján teljesítette a gyakorlatot, amely elsősorban az egészséges ételek elkészítéséről, és azok felszolgálásáról szólt. A vendéglős diákok Chemnitz belvárosában a Ratskeller étteremben és a négycsillagos Chemnitzer Hof hotelben dolgoztak. Az ottani munka magas színvonalon zajlott. A diákok az étteremfőnök segítségével bővítették a szakmai ismeretüket. Többek között megtanultak a vendégek asztalánál desszerteket flambírozni, csirkét trancsírozni és halat filézni. A Ratskeller étteremben betekintést nyertek a szakács és a pincér szakma rejtelmeibe. Megtanultak zöldséget grillezni, és megismerkedtek egészséges halételek elkészítésével is. A szállodában dolgozó diákok egy alkalommal 360 fős rendezvényre készültek elő, színvonalasan megterítették az asztalokat, majd felszolgáltak, mindez komoly szakmai kihívást jelentett számukra, amelynek kitűnően megfeleltek. Tanulóink a négyhetes szakmai gyakorlat végén a fogadó intézményben megtartott projektzáró napon közösen magyaros ételeket készítettek az ott tartózkodó német vendégeknek és külföldi diákcsoportoknak.

A külföldi szakmai gyakorlat teljesítése után elmondható, hogy diákjaink idegen nyelvi kommunikációs készsége nagymértékben fejlődött, emellett a kiutazás elősegítette a tanulók önállóságának fejlődését, és megtanultak csapatban dolgozni is.

111115vajda_2

Tanulóink véleménye a németországi szakmai gyakorlatról és a programokról:

Tóth Tibor: „Nagyon jól éreztem magam Németországban. Ami a legjobban tetszett, az az emberek kedvessége és közvetlensége volt. Sok jó ismerősre tettem szert a munkahelyen és a szálláshelyen egyaránt, valamint rengeteg új dolgot tanultam meg, amit a későbbiekben hasznosítani tudok a munkáim során. Az iskola elvégzése után, ahogy lehetőségem nyílik, mindenképpen vissza szeretnék menni és ott munkába állni.”

Nácsa Miklós: „A legjobban az tetszett, hogy Magyarországhoz képest jelentősen fejlettebb volt a közlekedés és a munkahely is. Nagyon barátságosak és közvetlenek voltak velünk, szívélyes fogadtatásban volt részünk. Rengeteg új dolgot tanítottak meg nekünk a munkahelyen, sok tudást szereztem a chemnitzi szakmai gyakorlaton.”

Nádudvari Annamária: „Nagyon tetszett, jók voltak a programok és a szállás is. Szép tájakon jártunk. Riesaban meglátogattuk a tésztagyárat, ami nagyon érdekes volt. A veterán autó kiállításon megtekinthettük a régmúlt idők autóit. Rendesek voltak velünk a vendéglátó helyeken. Nagyon tanulságos volt az egész, jól éreztem magam.”

Molnár Dániel: „Véleményem szerint nagyon jó hatással volt ez az 1 hónapos gyakorlat a további vendéglátó ipari karrieremre nézve, hiszen új dolgokat sajátíthattunk el, amiket a későbbiekben hasznosítani tudok a munkáim során, emellett új barátokra is szert tettem. Tehát mindenkinek ajánlani tudom, akinek lehetősége nyílik egy ilyen jellegű szakmai gyakorlatra.”

Ádám Nikolett: „Nagyon jó volt ilyen magas színvonalú szállodában dolgozni. Rengeteg új dolgot tanultam a német gasztronómiából valamint a vendéglátásból. Nyelvtanulás szempontjából pedig tökéletes volt ez az egy hónap. Jó gondolatokkal fogok visszaemlékezni minden pillanatra.”

Légrádi Tamás: „Nagyon jól éreztem magam az elmúlt négy hétben. Sok új dolgot tanultam, mind a szakmában, mind a német nyelvben, amit a későbbiekben hasznosítani tudok majd. Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.”

Molnár Petra: „Nekem a Ratskeller étterem tetszett a legjobban, az étterem hangulata és belső kialakítása miatt. Sok új dolgot tanultam, teljesen más ott minden. Szívesen visszamennék, ha tehetném.”

Palyov Tamás: „Ez az egy hónap ráébresztett arra, hogy mennyire fontos a nyelvtanulás. Nem bántam meg hogy kimentem, sőt aki tud, látogasson el Németországba, mert egy csodálatos ország. A kirándulásokon, amiken részt vettünk, ízelítőt kaptunk többek között Németország kultúrájából, és emellett még nagyon sok érdekes dolgot megtekinthettünk. Örülök neki, hogy kimehettem, hiszen lehet, hogy az életben nem lesz több ilyen lehetőség. Pozitív gondolatokkal fogok visszaemlékezni az ott történtekre.”

Vélemény, hozzászólás?

111115munka

A közmunkaprogram új arca

111116lampionozas

Lampionozás az Ótemplom körül