in

A doni tragédiára emlékeztek

120115doni

120115doniSzokásosan a Himnusszal kezdődött a doni áttörés évfordulóján szombaton rendezett koszorúzás az Ótemetőben álló emlékműnél, aminél évről-évre szinte ugyanazok a szarvasi arcok gyűlnek össze, hogy ébren tartsák az emlékét a tragédiának. A 69 éve történt tragédiában Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke elmondása szerint 147971-gyen vesztek oda a 250 ezres magyar haderőből. Az orosz túlerő és az orosz tél éjszakánként olykor -35 fokos hidege együtt vezetett minden idők legnagyobb magyar katonai kálváriájához.

Ennek emlékére Sárközi György: A halott katona című művéből Tomanek Gábor olvasott fel, valamint Szenes János elnöke emlékezett a tragédia körülményeire, az odaveszett szarvasiakra, Roszikokra, Medvegyekre és Szrnkákra.

A történelmi egyházak képviseletében Lázár Zsolt evngélikus és Pentaller Attila református lelkész imádkozott az elesettekért. Utóbbi a 69. évforduló emlékére a 69. zsoltárt olvasta fel. A megemlékezést a kegyelet koszorúinak elhelyezése zárta.

Vélemény, hozzászólás?

120115katolikus

Szombat – 14

120116darts

Repültek a dartok