in

A gyűjtésben élni kell

120116szenczi

120116szencziVan, aki csodálja, van, aki értetlenkedve nézi, mások érdeklődéssel figyelik a munkáját. Szenczi  János a térségben a legnagyobb gyűjtők közé tartozik. Az általános iskolában a bélyegektől indult, a papír-és fémpénzeken ill. a képeslapokon keresztül eljutott egészen az 1848-49-es relikviákig. A szenvedélyesebb hobbigyűjtő évről évre országos hobbibörzéket szervez és idén már a 3. naptár jelenik meg gyűjteményének darabkáiból. A Beol. hu és Békés megyei Hírlap közös kezdeményezésén ő lehet 2012-ben az év embere Békés megyében.

– A gyűjtés a legtöbbeknek a gyerekkort idézi, később azonban a gyűjtemény fiókokban porosodva végzi. Önnél is így kezdődött?
– Valóban. Ez a szenvedély egészen az általános iskoláig visszavezethető. Csabacsűdön indult, bélyeggel. Egykori tanárom, Gazsó András bélyegszakkört hirdetett, amire azonnal jelentkeztem. Később, csak a bélyeggyűjtés kopott meg, helyét újabb hobbik vették át. Gyűjtöttem papír-és fémpénzeket, több mint 10 éve pedig csabacsűdi és szarvasi képeslapok után kutakodom.

– Ha jól tudom, a történelem is közel áll Önhöz. Különösen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc.
– Így van. Először 2010-ben állítottam össze egy kiállítást március 15-e tiszteletére. Itt találkoztam két békéscsabai férfival, akik egy huszárbandérium létrehozását tervezgették. Ez adta az ötletet a Békés Megyei Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület megalakítására. A megvalósítás azonban nem volt könnyű. Békés megye ugyanis a szabadságharc ideje alatt kiesett a csatákból, ezért a választásunk a károlyi huszárokra esett. Később anyagi szempontokat figyelembe véve ezen is egy kicsit módosítanunk kellett. Így jött létre a 30. honvéd zászlóalj, amely lényegesen egyszerűbb és gazdaságosabb.

– A tavalyi évben több hagyományőrző csatában is részt vettek.  Többek között Szolnokon, Tápióbicskén és Szőregen. Vannak elképzeléseik a 2012-es évet tekintve is?
– Terveink szerint idén egy nagy álom valósul meg. Csabacsűdön minden év májusában hagyományos gyereknapot szerveznek. Erre a napra egyesületünk egy órás műsorral készül, amelyet akár élő történelem órának is nevezhetnénk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy én írom a forgatókönyvet. Három változat is készül, ugyanis akár a csatákban, minden helyzetre fel kell készülni. Egyelőre sok mindent nem árulhatok el, de annyi biztos, hogy a jelenet minden képzeletet felülmúl majd. Ágyú dörren, szalmakunyhó lobban lángra, a csatában pedig jelen lesz a magyar tüzérség, a honvédek, az osztrák katonák és a lengyel légió is.

– Úgy tudom, ez is többször előfordult már, hogy belebújt egy-egy egyenruhába. Meg lehet fogalmazni azt az érzést, ami ilyenkor hatalmába keríti?
– Az egyesületen belül hivatalosan honvéd gyalogos vagyok. Ez pedig azt jeleni, hogy a hagyományőrző csatákban én is részt veszek. Az érzést azonban egyszerűen nem lehet szavakba önteni. Át kell élni.

– Talán akik nem hódolnak a gyűjtés szenvedélyének, kevésbé érzik át a szépségét. A mindennapok során Önnek mi jelenti a sikerélményt?
– Számomra nagy öröm, hogy 2010-ben megjelent az első, szarvasi képeslapokból összeállított falinaptárunk, a Digitális Kalamáris gondozásában. Idén már a 3. került a nyomdába, amit nagy előrelépésnek tekintek. Az 1848/49-es relikviáim pedig folyamatosan bővülnek, már közel 20 katonai egyenruhát mondhatok magaménak. Mindemellett a csabacsűdi és szarvasi képeslapokból felhalmozott kollekcióm is jelentős, több mint 1000 db.

– Úgy tudom, van egy nagy álma, amiről csak ritkán tesz említést. Szeretne Csabacsűdön egy falumúzeumot létrehozni. Az álomnak melyik darabkája hiányzik még?
– Úgy fogalmaznék, hogy az egyik fele már bemutatásra készen áll. Hosszú évek óta gyűjtögetek ugyanis régi használati tárgyakat, amelyek egyelőre otthon sorakoznak. Most azonban már helyhiánnyal küszködök. Egy helyiségre lenne szükségem, ahol ezeket az eszközöket ki tudnám állítani és bárki szemügyre vehetné őket. Nemcsak számomra jelentené mindez egy álom megvalósulását, hanem Csabacsűd is egy értékkel gazdagodna.

Szavazni kétféleképpen lehet: hatóránként itt a Beolon, illetve a Békés Megyei Hírlap segítségével. Vágják ki a napilapból jelöltjük képét, ragasszák fel egy levelezőlapra vagy tegyék borítékba, és küldjék be a Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. címre. Egy borítékban, levelezőlapon több képet is küldhetnek, minden kép egy szavazatot ér, de csak a lapból kivágott, eredeti példányt fogadják el.

A két szavazást a helyezési számokkal egyesítjük, azaz az újságkivágások végeredményének helyezési számához hozzáadjuk az internetes szavazás eredményének helyezési számát, s akihez a legkisebb érték tartozik, ő lesz az év embere Békés megyében. Egyenlőség esetén a Békés Megyei Hírlapból kivágott szelvények helyezési száma dönt.

Szavazni 2012. január 20-ig lehet.

A cikk a Rádió Szarvas segítségével készült.

Vélemény, hozzászólás?

120116darts

Repültek a dartok

120116porog

Más – világ