in

„Kulturális program(s)ok(k)” a Benkában

120125benka

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnuszt. Az évfordulóról való megemlékezés iskolánkban témahétté nőtte ki magát az elmúlt esztendők alatt, mellyel felidézzük múltunk tárgyi és szellemi értékeit.

120125benkaA programsorozat nyitónapján a 6. évfolyamosok ünnepi műsorát hallgattuk meg, délután pedig megkezdődtek a humán munkaközösség által szervezett iskolai versenyek. Történelemből csapatversenyt hirdettünk diákjainknak két korcsoportban, lebonyolítottuk a Szép magyar beszéd verseny iskolai fordulóját, s minden reggel műveltségi TOTÓ-val vártuk diákjainkat az iskolarádión keresztül. Az előző évekhez képest megújult eseménnyel hsívtuk fel gyermekeink figyelmét az olvasás fontosságára, az egy egész délelőttöt felölelő maratoni olvasással.  Tornatermünkben, amely meghitt kuckóvá változott, megelevenedtek Csukás István, Fésűs Éva, Romhányi József, Berg Judit és Rideg Sándor regényhősei. Reméljük sikerült megmozgatnunk a gyerekek fantáziáját, s  kíváncsiak a folytatásra!  Míg tanítványaink olvastak – valamennyi benkás, másodiktól nyolcadikig – néhány ügyes kezű végzősünk illusztrációt készített a művekről. A közös felolvasás összekapcsoló ereje kellemes órákat szerzett mindannyiunknak, akik szeretünk olvasni, és akiknek szerettünk volna továbbadni az olvasás örömét.

A hét utolsó napján ünnepélyes eredményhirdetéssel vártuk tanulóinkat, s útnak indítottuk versenyzőinket az országos Kölcsey versmondó-, népdaléneklési- és rajz versenyre (utóbbi kategóriában Borbély Petra 1., Kenyeres Petra 3. helyezést ért el).

A programsorozat zárásaként vendégül láttuk a SZIE gyakorlósait, s igazi kincsekkel töltöttük meg tarisznyáikat színjátszósaink segítségével szimbolikusan 22 percben. Ajándékaink voltak a mese követeinek magyarságunk, a versek, dalok, szülőföldünk szeretete.

A témahét mérlege? Megmozgattuk valamennyi benkás diákunkat a maratoni olvasónapon     – ez bizony 467 gyermek-,  a tanulmányi versenyeken több  mint százan mérték össze tudásukat, s az iskolai műsorokban két tucatnyi tanuló szerepelt. A magyar kultúra napjához kapcsolódó programok ugyan véget értek, de a héten felsőseink megismerkednek a számítógépes katalógusrendszerrel. Irány a városi könyvtár, talán kikölcsönzünk néhány könyvet is…

Humán munkaközösség

Vélemény, hozzászólás?

120124gobelin

Kiállításon a Gobelin Hímző és Kézimunkaszakkör

120125manok

Manók, ha zenélnek…