Connect with us

Rendezvény

Teljes a Hősök fala

120314hosokfala

120314hosokfalaZenével és tánccal kezdődött a Hősök fala 1848-49-es szekciójának avatása a Vajda Péter Gimnáziumban, ami így lett teljes, ahogy azt a két ötletgazda, Pécsváradi Antal és Szuhaj György megálmodta. A táncosoknak, Ökrös Dánielnek és Hankó Tamásnak, Bohák Endre, Laurik László és Zima János alkotta alkalmi hármas húzta a talpalávalót. Négy korhű egyenruhába öltözött hagyományőrző, Szenczi János, Mayerhoffer Miklós, Unyatyinszki Csaba és Bor László, a Békés megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület honvédjei a 30. honvédzászlóalj egyenruhájában álltak díszőrséget végig az alkalom során.

Az ünnepélyes avatón az iskola diákjai is kivették részüket a műsorból, Benedek Martin, Rába István, és Turcsányi Áron katonadalokat énekeltek, Lós Judit egy Petőfi-verset adott elő, Babák Debóra fuvolán játszott. Tóthné Lipták Erzsébet igazgató köszöntőjében elmondta, hogy pedagóguspályájának legszebb eseményén vesz részt, mikor teljessé teszik a magyar szabadságért életüket áldozó vajdás diákok és tanárok emlékfalát, ami szerinte egyedülálló az országban. Köszönetet mondott azoknak, akik nélkül a Hősök fala nem készülhetett volna el. Az anyagi hátteret jelentő szarvasi vállalkozókat Tóth Imre nyerte meg támogatónak, a kivitelezést pedig a néhai Truczka György fia, Trucka Tamás végezte, aki el is jött az eseményre.

Az 1948-49-es forradalom során, vagy következtében életüket vesztett vajdások neveit és amit az évek alatt sikerült felkutatni róluk, Máté József helytörténész sorolta fel alapos részletességgel. Nevük itt olvasható.

Az alkalomra eljött Placskó István szarvasi evangélikus lelkész szépunokája és annak lánya is. Placskó István 1848. március 26-án mondott emlékezetes beszédet az Evangélikus Ótemplomban. Az emlékművet Lázár Zsolt evangélikus és Pentaller Attila református lelkész áldotta meg. Befejezéseként Szuhaj György és Pécsváradi Antal, a két ötletgazda, köszönte meg mindenkinek a segítséget.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Hirdetés

Archívum

2012. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect