Connect with us

Így látjuk a nagyvilágot

Erdélyben jártunk

120416erdely

120416erdely2011-ben az Apáczai Közalapítvány „Határtalanul!” címmel pályázatot hirdetett a diákok számára.  A program célja az volt, hogy 2011/12-es tanévben 15 ezer iskolás léphesse át a határokat és fedezhesse fel a magyarlakta területeket, találkozhasson az ott élő diáktársakkal, és életre szóló élményeket, barátságokat szerezhessen. Ehhez az anyagi forrást az állam támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította.

A nyertes iskolák között volt a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda „Őseiden keresztül nyertél életet, örököltél Istent és Hazát” elnevezésű pályázata is. A közel másfél millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően a 7. évfolyam 45 tanulója, öt tanár kíséretében utazhatott el egy ötnapos erdélyi tanulmányi kirándulásra 2012. április 4-én. A diákok az utazást megelőzően nagy szeretettel és lelkesedéssel gyűjtötték, csomagolták azokat az ajándékokat (könyveket, íróeszközöket, cd-ket), melyeket az Erdélyben élő magyar gyerekeknek adhattak át. A nagy izgalommal várt körút során a csoport ellátogatott a híresebb erdélyi városokba – Nagyvárad, Kolozsvár, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Segesvár – és megcsodálhatta Erdély egyedülálló természeti szépségeit – Tordai hasadék, Békás-szoros, Bucsin-tető, Gyilkos-tó, Parajdi-sóbánya. Tordaszentlászlón a diákok rendbe tették az I. világháborús magyar emlékművet majd meghatódva énekelték el a Magyar és a Székely Himnuszt. Szejkén és Farkaslakán koszorút helyeztek el Erdély nagyjainak, Orbán Balázs és Tamási Áron síremlékénél. A kirándulás tetőpontját a tanulók számára a magyarlónai iskolában tett látogatás, a magyar gyerekekkel való személyes találkozás jelentette. Bemutatták lakóhelyüket és az iskolájukban zajló életet. Zenével, tánccal, versekkel kedveskedtek egymásnak, a fiúk focimeccsen mérték össze tudásukat. A közösen eltöltött nap során barátságok szövődtek. A vendéglátó családok – Magyarlónán, Borzonton, Székelyszentléleken – nagy szeretettel fogadták a csoportot, mindenki otthon érezhette magát.

Diákok és felnőttek is maradandó élményekkel tértek haza erről a kirándulásról. Kívánjuk, hogy másoknak is legyen részük ebben a csodálatos élményben, amelyben diákjaink részesültek.

Tolnai Tímea
pedagógus

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Hirdetés

Archívum

2012. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect