in

Az „Év tanítója 2012”

120425tanito

120425tanitoAz Országos Apáczai Tanítási Verseny eredményhirdetésére került sor 2012. április 10-én az Apáczai Kiadó budapesti központjában. A rendkívül patinás eredményhirdetés szarvasi sikerek sorozatát hozta, amely mind a Karon folyó elméleti és módszertani, mind a Gyakorlóintézményben folyó szakmai felkészítés elismerése.

„A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik.” – az életünknek van egy szubjektív időrendje is, amikor törvényszerű megmérettetések, szakmai kihívások következnek be. A Szent István Egyetem Gyakorlóóvoda és Gyakorló Általános Iskola két pedagógusának is ebben az évben érkezett el a megmérettetés pillanata, ami az eddigi szakmai hitelességüknek megerősítése.

2012-ben Az Év Tanítója címet Koppányiné Langó Zsuzsanna szakvezető-tanító, munkaközösség-vezető nyerte el, aki a gyakorló pedagógusok mezőnyében környezetismeret tanítási órájával a Szegedi Egyetem Gyakorlóintézményében megrendezett döntőben első helyezést ért el. Régóta érlelődött ez a szakmai elismerés, de a bátorság és az erő a megmérettetéshez, az ösztönzés az országos porondon való megnyilvánulásra bizonyos törvényszerűséggel most érkezett el. A több mint száztíz versenyző közül elnyert díjak lenyomatai annak a szakmai munkának, amely a mindennapok közszolgálatában és a felsőfokú oktatás gyakorlatában ölt testet.

A Gyakorlóintézmény másik remek képességű szakvezető-tanítója, Molnárné Czékus Anikó matematika tárgyból mérettette meg országosan tudását, és a Debreceni RHE Gyakorló Általános Iskolájában tartott tanórájával második helyezést ért el. Ebben a kategóriában az elsősorban főiskolai oktatókból álló zsűri első helyezést nem osztott ki. Elégedetten hátradőlhetnénk, hiszen elmondhatjuk, hogy szépek ezek a sikerek, jó kezekben vannak a hamarosan szolgáló tanítók, de…

A tanítójelöltek versenyében a SZIE ABPK öt hallgatója mérettetett meg, ebből a középdöntőt követően két kiváló képességű hallgató jutott az országos döntőbe. Farkas-Gergely Arnold Zoltán döntőben való remek tanításával kiérdemelte a zsűri első helyét, mint a legkiválóbb tanítójelölt. A döntőben egy budapesti virtuális sétán vettek részt a gyerekek, ahol kooperativitás, a játékos-élményszerű tanítás, a differenciált tanulásszervezés és a gyors problémamegoldó gondolkodás, az infokommunikációs eszközök interaktív használata remek tanítási órában öltöttek testet. A hallgató és szakvezető egy éjszakát kapott a tanítási óra megtervezésére és szakmai kivitelezésére, a szükséges eszközök elkészítésére. A hallgató felkészítő tanára Bíró Gyula igazgató-szakvezető.

Grunerné Harmati Mária szakvezető-tanító hallgatója, Kiss Adrienn negyedik évfolyamos hallgató szintén szakmai bravúrral szerezte meg a debreceni döntőben az első helyezést matematika tanítási órájával. Adrienn órája bizonyította, hogy bár nem könnyű anyag tanítását húzta, lehet szakmailag alapos és a gyermekek számára élvezetes órát tartani – „még” matematikából is.

Az eredmények természetes büszkeséggel tölti el a Szent István Egyetem szarvasi pedagógusképző karát és a Gyakorlóintézmény szakvezetői karát, hiszen ilyen versenyeken ilyen szakmai elismeréseket elhozni csak szoros együttmunkálkodással, egymásra való odafigyeléssel és kölcsönös szakmai együttműködéssel lehet. A résztvevőket a Kar nemcsak erkölcsileg, de anyagilag is támogatta, amiért köszönet illeti Dr. Lipcsei Imre Dékán Urat, aki személyesen is támogatta a megmérettetésen való részvételt. A hallgatók és felkészítőik köszönetet mondanak a Kar vezetésének és azoknak a főiskolai oktatóknak, akik a hallgatók elméleti felkészítésében munkájukkal a négyéves képzés folyamán részt vettek, tudással felvértezték hallgatóinkat. A díjak nemcsak a Kar és a Gyakorlóintézmény számára elismerések, de Szarvas város hírnevét is öregbítik.  

Bíró Gyula igazgató
SZIE Gyakorlóóvoda és Általános Iskola Szarvas

Vélemény, hozzászólás?

120424kezi

Nemes bosszú az őszi vereségért

120426farago

Születésnapi kiállítás