in

Veterán májusa

120507veteran

120507veteranMájus eleje van, a fák zsenge tavaszi lombját vörösre festi a hajnalfény, lent a harmatos fűben csatasorba állva rigók portyáznak. Kicsivel távolabb két ember alakja sejlik át a reggeli párás levegőn, fáradt ólmos léptekkel haladnak a réten szunnyadó gép felé. Az útirányukat keresztező murvás úttest porát felkavarva egy bogár fekete  Ford -T modell halad el.  Lépteik egy pillanatra megtorpannak, majd némi szemlélődés után fojtatják útjukat.  Az úton áthaladva elérik a harmatcseppekkel koszorúzott hideg acél monstrumot. Az őszes bajszú, szelíden ráncos arcú gépészmester akkurátusan körbenézeti inasával a gépet, majd belekezd a szertartásos indítási procedúrába. Benzin és petróleum gőze száll a levegőben, miközben suhogva lángot fújó benzinlámpájukkal előmelegítik a még szunnyadó gépet. Az idősebb mester kérges kezével rutinosan csúsztatja főtengely végi csapjára a kurblit, föltűri ingeujját, és minden izmát megfeszítve átforgatja a motort. Két-három bátortalan pöffenés után kicsit tétovázva és fehér füstpamacsokat pöfékelve életre kel a zöld Hart-Parr traktor.

Megszokott életkép ez az 1920-as évek derekán Charles City-ben, Iowa államban. Ezzel szemben rendhagyónak számít 2012-ben Szarvason.

Ezek a momentumok ugyanis az idén első ízben megrendezett Szarvasi Veterángép és Jármű találkozó keretén belül történtek meg az Erzsébet-ligeti sportpályán. A hagyományteremtés céljával életre hívott rendezvény ötletgazdái és szervezői a Szarvasi Veteránjármű Baráti Kör tagjai. Szándékuk komolyságát mi sem jelzi jobban, mint a megjelent járművek nagy száma és az igen nagy- számú érdeklődő közönség.

A rendezők nagy örömére, tisztességes számban érkeztek az ország minden pontjáról autó, motor, teherautó és gép matuzsálemek. Nagy meglepetést okoztak az ország határon túlról érkeztek kiállítók és látogatók is. Előbbiek közül az aradi veterán motorkerékpáros csapatot emelném ki, utóbbiak közül pedig a Holland Nijdam családot, akik nagyon vonzónak találták városunkat.

Számszakilag a rendezvényen 172 járművet regisztráltak, mely több mint 70 motorkerékpárból, 35 személyautóból, 50 traktorból, 10 teherautóból és néhány stabilmotorból adódott össze. A teljesség igénye nélkül csak a korelnököket említeném, 1923-as Wanderer tauren motorkerékpárt,  1925-ös Ford T modellt, és végül, de nem utolsó sorban 1915-ös Hart – Parr 18-36-os traktort.

A program 10 órakor gépindítással és gépbemutatóval vette kezdetét, ahol igen nagy sikert aratott a hazai gyártású Hoffher gépek kézi indítása, és szívdobogás szerű motorhangja. Az érdeklődő közönség sok érdekes információt tudhatott meg a bemutatott járművekről. Az élményektől és a melegtől elcsigázott résztvevők egy kiadós ebéd és némi sziesztázás után fél három magasságában felvonulásra indultak a városban. Impozáns konvojt alkotott a nagy számú öreg jármű, melyet a város lakói jókedvűen üdvözöltek.

Visszatérés után az öreg vasak még egyszer összegyűltek, hogy gazdáik elköszönhessenek egymástól, majd hat óra körül élményekkel telve hazaindultak, ki-ki a maga útján.

A szervezők ígérik, jövőre újra beindítják az időgépet, és egy nap erejéig régi járművek formájában visszahozzák nekünk a múlt század romantikáját.

A Szarvasi Veteránjármű Baráti Kör köszönetet mond támogatóinak és Szarvas Város Képviselő Testületének a rendezvény lebonyolításában nyújtott segítségért.

A fotókat Kovács Bence készítette.

Vélemény, hozzászólás?

120507gimi

Elballagtak a vajdás gimisek is

120507tetko

Eltéphetetlen kötelékek