in

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a művi terhességmegszakítás kémiai alternatívájáról

Hatályos törvényeink a nem kívánt terhesség orvosi körülmények közötti megszakítására – súlyos válsághelyzet esetén vagy orvosi indok alapján – lehetőséget adnak. Az úgynevezett abortusztabletta alkalmazása a művi abortusz sebészeti megvalósításának kémiai alternatívája. E lehetőség azonban nem változtat sem az abortusz jogi szabályozásán, sem teológiai vagy etikai megítélésén.

A tabletta magyarországi törzskönyvezése megtörtént, bár forgalmazását a kormány nem kívánja lehetővé tenni. Esetleges későbbi bevezetésével kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet.

Míg a leggyakrabban alkalmazott vákuumos módszer a várandósság 14. hetéig alkalmazható, az abortusztablettát – hatásmechanizmusa miatt – csak a várandósság 7. hetéig lehet alkalmazni. Az abortusztabletta alkalmazásának időbeli korlátja ezért egyfajta kényszert jelenthet azon nők számára, akik még bizonytalanok várandósságuk megszakítását illetően. Másfelől – szemben a sebészeti beavatkozással – a magzat kémiai elhajtása több napig is eltarthat, ami lélektanilag egyáltalán nem teszi könnyebbé a meghozott döntés feldolgozását.

Fontosnak tartjuk, hogy várandósságuk idején a nők minél több szociális és lelki segítséget kapjanak, különösen akkor, ha a gyermekvállalás melletti döntés nehézséget jelent számukra. Lényeges, hogy a várandós nő ismerje azokat a segítségforrásokat, amelyek magzata megtartása, illetve várandósságának esetleges megszakítása idején is rendelkezésére állnak.

A Magyarországi Evangélikus Egyház az orvosilag indokolatlan abortusz ellen van, mert hitünk szerint az élet a teremtő Isten ajándéka, amelynek megtartásáért mindannyian felelősséggel tartozunk. Egyházunk ugyanakkor a válsághelyzetbe került nők iránti felelősségét is komolyan veszi, ezért lelkipásztori odafigyeléssel mindenkor kész mellettük állni.

Budapest/Győr, 2012. május 22.

Gáncs Péter elnök-püspök, dr. Fabiny Tamás és Szemerei János püspökök

Vélemény, hozzászólás?

120522oregdiak

Semmi sem akadályozhatja meg azt, aminek eljött az ideje

120522visk

Visk (Kárpátalja) és környéke