in

Visk (Kárpátalja) és környéke

120522visk

120522viskBarátaimmal május 9-től 11-ig Erdélyben jártunk, majd utunkat Kárpátalján folytattuk. Egy újabb, ismerősök által ajánlott különleges szállás felfedezésére a Huszt környéki Ugljába érkeztünk (Uglya). Előtte benéztünk az település melletti Szent Mária mennybemenetele női kolostorba. Hosszas keresgélés után találtunk rá a jó bekötőútra és eljutottunk a 48°14’28.67” É 23°41’05.71” K helyre, melyet az itt látható kép (Google Earth) „Tourist’s camping in Velyka Uholka village” néven jelöl. A szállás különleges, mert a tulajdonos arra törekszik, hogy vendégeit a környékbeli bio élelmiszerekkel lássa el. Megkóstoltuk virágporos mézét, juhsajtját és saját sütésű kenyerét. Láthattuk az evésre szánt pisztrángokat a halastóban és az elkészített, de még fel nem töltött borospincét. Egy kétszemélyes házikó (szoba, főzőhely, WC, zuhanyzó, műholdast TV)  ára 200 UAH, egy négyszobás, két fürdőhelyes, 10-12 személyre alkalmas 1200 UAH/éjszaka. A szálláson különleges az oroszfürdő (bánya (szauna)) is a patakvizes merülővel.  Olyan családnak, baráti társaságnak ajánljuk, akik szeretnek elvonulni a természetbe, ott helyben kirándulni, jót enni-inni, pihenni.

Szállásunkat ismét Viskre, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség szervezésében foglaltuk le és a már a korábbról ismert Bodnár családhoz kértük. (http://www.viskiturizmus.hu honlapjuk int.exp.-re optimalizált). Hat év óta itt is szép fejlődést tapasztalhattunk egy újabb fürdőszoba és WC kialakításával, a szobák kicsinosításával, a bútorok újakra cserélésével. Ami nem változott az a szállásadók kedvessége, vendégszeretete, szolgálatkészsége. A házigazda a körzeti erdők vezető felügyelője, nagy vadász és természetjáró.

A Visk melletti Velétén az eddig csak kádfürdőként üzemelő „gyógyászati központ” medencét is építtetett és ezt bizony kipróbáltuk! Az 49 fokos, 1002 méterről feltörő víz különlegessége a gyógyászatilag igen fontos radon és kén tartalom. A vízben 30 percet célszerű eltölteni, de mi ráhúztunk még negyed órát.  Az sem kutya, hogy a velétei víz összes só tartalma 83,7 g/liter volt, ami több mint kétszerese az Adria vizének!

A Visk melletti Mogyoróson meglátogattuk a 2005 évben megismert Pista Atyát (Bátyuska Mihail Pista), akivel a templomhoz vezető meredek út felénél találkoztunk. Megismert minket és elmondta, Aknaszlatinára készült, de már órák óta valami visszatartotta, nem találta a kocsi kulcsát, elindult, de vissza kellet menni a pénztárcájáért és egyéb apró jelek késleltették indulását. Kísérőnk Gyuszi bácsi Munkácson élt 2000-ig, Ő tolmácsolt. Mihail Pista Atya az alapító rendfőnök (arhimandrid) Mihail és Joszif Atyák templomépítő és lelki gondozási feladatát folytatva befejezte a templom építését és fogadja a híveket. A nagy elődök egy hétéves görögországi felkészülés után vásároltak itt földet az egyháznak és kezdték meg tevékenységüket. Elsősorban temetőt szerettek volna létrehozni, de ezt kezdetben nem engedélyezték. A később megvalósult temetőt a vallás szent helynek fogadta el és az alapító Atyák is itt lettek eltemetve. Az I. világháború utáni magyar kormányzói látogatást feljegyzések bizonyítják és a legidősebb emberek még emlékeznek rá. A templom és kertje az út felöl zárt, de a természet felé teljesen nyitott. Ezt a helykiválasztást sok-sok templomnál megfigyelhetjük. Mogyorós település 350 lakosából 85  pravoszláv, a többi egyéb vallású. A 85 pravoszlávból csak kevesen járnak templomba, így elég kevés az adomány. (Megjegyzem, hogy a pravoszláv vallásban 104 nap az ünnep egy évben és ezt meg is ünneplik!) A pénzszűkét egyéb módon pótolja. Így gyep kaszálásával és a széna eladásával, kecsketartással. Lánctalpas traktorával földmunkát és hatalmas teherautójával erdei szállítást vállal. Maga készíti a nyírfaszörp üdítőt, amit megkóstoltuk, és ajándékba is kaptunk egy-egy öt literes üveggel! (Felhasítja a nyírfa kérgét, beleszúr egy szívószálat és alá tesz egy befőttes üveget, amibe a nedű csöpög. Ezt citromsavval és egy maréknyi ribizlivel tartósítja, ízesíti.)

Az estebéd házigazdánk nyaralójában, a sajáni völgy és a tavak mellett készített báránygulyás volt. A sajáni ásványvíz az ország és külföld egyik legkeresettebb „borvize”. A borvíznek gyógyhatása is van, és erre épülnek a völgy szállodái, nyaralói. A tavak környéke is nagyon  megváltozott, a szemközti hegyoldal almáskertjeire és a strand mellé szállodák és favázas házak épültek. Egyik ilyet ajánljuk, mert nagyon szép helyen épült és az igazgató helyettesével meg lehet beszélni a foglalást : Takács Miklós tel.: +38096-85-45-715. http://www.hotel-blagodat.com

Mindenkinek ajánljuk a Tisza menti Visk szállásait  kiindulási helynek keletre Munkács, Beregszász és Ungvár, északra a Vereckei-hágó, nyugatra Rahó és az Európa földrajzi középpont emlékhely, valamint a Fekete- és Fehér Tisza összefolyása a magas 1500-2000 m-es hegyekkel és a hágóknál az Árpád-vonal bunkereivel.

Ősszel visszamegyünk és főzünk egy igazi birkapörköltet a régi és új ismerősöknek, rokonoknak és a pópának.

Kozma Ákos

Vélemény, hozzászólás?

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a művi terhességmegszakítás kémiai alternatívájáról

Egyeztetés a Szarvas Városát érintő helyközi (távolsági) autóbusz, valamint vasúti menetrenddel kapcsolatosan