in

Megjártuk a telki országos döntőt!

120628telki

120628telki2012. június 09-én Békés megyét, mint legjobbnak bizonyult együttes, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola 2001-es születésű fiú focicsapata képviselte a Bozsik intézményi labdarúgó program országos döntőjében, mely Telkiben az MLSZ edzőközpontjában került megrendezésre.

A döntőben az ország megyéit képviselő legjobb 20 csapat vett részt

Csapatunk tagjai: Buzás Bálint, Iványi Máté, Mojzsis Martin, Rohony Márk, Pásztor Máté, Farkas Erik, Borbély Dávid, Laluska Gergő, Zvara Levente, Závoda Zalán, Kasik Ákos, Styecz Bence,
Edző: Bencsik János

Mivel városunkból a többi intézmény nem indított a sorozatban csapatot, ezért alakulatunk lényegében megegyezett a Szarvasi FC korosztályos csapatával melyet a nevezési szabályok lehetővé tettek. Alakulatunkban két 2002-es születésű a korosztálynál fiatalabb játékos is lehetőséget kapott.

Mivel a tornát nagyon szoros programmal egy nap alatt bonyolították le, ezért a megelőző napon, pénteken este indult csapat a budapesti szállásra. Pihenésünket (melyet kicsit megzavart a mindenkit érdeklő foci EB indulása) a Magyarországi Evangélikus Egyház Budapest Kollégiumában ejtettük meg, majd innen indultunk reggel a torna helyszínére.

A csapatot jelentős számú 26 fős szülőkből, és a 2000-es korosztályú focistákból álló népes és lelkes szurkolói alakulat kísérte el.

TELKI reményeink helyszíne, a hírének megfelelő csodálatos sportkomplexum, melynek valódi és műfüves pályáit sokan irigyelhetik, leginkább azok akiknek nincs szerencséjük kipróbálni. Nekünk megvolt.

Az induló 20 csapatot 4 darab 5 csapatos csoportba sorsolták. Nekünk ellenfélül Borsod, Vas, Csongrád és Veszprém megye bajnokai jutottak. A mérkőzésekhez csodálatos meleg nyári nap várható, reméljük nem csak erre fogunk emlékezni.

Mérkőzések:

(játékidő 2×12 perc, 6+1 fős csapatokkal)

1, Pápa – Ruzsa 8-1

2, Szarvas – Sárospatak 4-0
gól: Pásztor M., Borbély D., Zvara L., Kasik Á.

Az „első meccs átka” nevű betegséget úgy látszik lassan kinőttük, mivel végig magabiztosan és fölényben játszva rugdostuk a gólokat. Nem volt kérdés a látott remek, felszabadult játék alapján az eredmény. Az ellenfélnek esélye sem volt, kapusunk unalomra volt kárhoztatva. A csoportban lévő többi csapat figyelmét viszont felkeltettük, ami majd kiderül később jó-e nekünk.

3, Szombathely – Pápa 2-4

4, Sárospatak – Ruzsa 5-1

5, Szarvas – Szombathely 2-1
gól: Zvara L., Pásztor M.

A mérkőzést érthetetlen módon megilletődötten kezdtük, a győzelmi kényszerben lévő Szombathely ellen. Ennek eredményeképp gyorsan kaptunk is egy gólt (0-1). Na ez sokkszerűen hatott, felrázta és tüzelte a gárdát. Ezt a tüzet kicsit ellensúlyozandó a felsőbb akarat egy nyári zápor formájában küldött csillapítást, mely annyira nem volt súlyos, hogy még a félidő előtt ne szülessen meg az egyenlítés Zvara Levi csodálatos kapásgólja formájában (1-1). Innen már ismét nehéz volt a meccs, az ellenfél jó játékerőt képviselt, pariban voltak a csapatok. A mi támadásaink kicsit veszélyesebbek voltak, melynek eredményeként Laluska Geri kitűnő beadásából Pásztor Máté megszerezte a vezetést (2-1). A meccs végéig a küzdelem dominált tovább mindkét részről. Ez kemény volt !

6, Sárospatak – Pápa 1-1

7, Szarvas – Ruzsa 1-0
gól: Pásztor M.

Mint tudjuk a labda kerek, pattan és gurul, néha kiszámíthatatlanul, főleg a fociban. A csoport eddig nyeretlen és a többek játékához csak asszisztáló csapata következett. Hát nem a papírforma jött be. Végig viszonylagosan küzdelmes meccsen nem hagyta magát a Ruzsai alakulat, megunta a pofozógép szerepét. De pont most, és ellenünk ? Az előző meccs fáradsága látványosan benne volt a lábakban, az ellenfél viszont igen elszánt volt. Kellettek a kapus bravúrok (amit Rohony Márkótól megszoktunk). Nem akart sikerülni a góllövés, hiába támadtunk. Ekkor Pásztor Máté egyéni cselsorozata után bevágta a labdát az ellenfél hálójába. (sajnos Máté az előző meccsen komolyan meghúzódott és eddig pihenésre kényszerült). Nagy megkönnyebbülés és öröm ! Innen a meccs leült, az ellenfél is beletörődött, és mi sem forszíroztuk tovább a kérdést. Meccs kipipálva.

Eddig az eredmények csodálatosak, már biztos a helyünk a legjobb 8 között.

8, Sárospatak – Szombathely 0-3

9, Szarvas – Pápa 0-3

Következett a csoportelsőséget eldöntő rangadó a két eddigi veretlen csapat között. Nekünk nem volt sok tétje a meccsnek, viszont a Pápának volt egy döntetlenje is, ha kikap beelőzhetik.

A fentieknek megfelelően kezdődött a mérkőzés. Sajnos fiaink nem vették észre, vagy nem szóltak nekik hogy elkezdődött a meccs meg is kaptuk az első gólt (0-1)!

Gyors döbbenet után összekapták magukat és játszottunk, de bebizonyosodott, hogy az ellenfél nagyon jó. Ezt nyomatékosították a második góllal is (0-2). Sajnos a fáradság jelei erősen megmutatkozat rajtunk, nem ment már úgy, mint az elején, egy ilyen jó csapat ellen ez sajnos kevésnek is bizonyult. Megkaptuk a harmadik gólt is (0-3). Ami nem megy, az nem megy. Ez volt az a meccs. Nem játszottunk rosszul, de fáradtak és kedvetlenek voltunk. Erőnkből továbbiakban csak arra futotta, hogy több gólt ne kapjunk, illetve szórványos támadásaink miatt nem bízza el magát a Pápai csapat.

10, Ruzsa – Szombathely 2-4

Csoport végeredménye:

1, Pápa 10 p.
2, Szarvas 9 p.
3, Szombathely 6 p.
4, Sárospatak 4 p.
5, Ruzsa 0 p.

Innentől jönnek a szokatlan dolgok, ami ugye a fociban is rendre megtörténnek (tudjuk a labda kerek…)

Általában (az eddigi kiírásokban és szokásos lebonyolítási rendszerben mindig) a csoportok első két helyezettje jut a legjobb nyolc közé, és játssza az egyenes kieséses meccseket a negyeddöntővel kezdve.

De most NEM !

A szervezők úgy gondolták, hogy a foci EB tiszteletére 16 csapat megy tovább, 4 esik ki. Ez eddig nem is probléma.

Sőt mind a 16 csapat megkapta ajándékba egy-egy EB-n résztvevő nemzeti együttes mezét, melyben a további meccseit játszhatja. Mi az ÍR csapat szerelését kaptuk.

A furcsa sorsolás ezután következett !

Az egyik csoport első és a másik csoport második helyezettjei játszottak egymás ellen egyenes kieséses ágon, valamint az egyik csoport harmadik helyezettje a másik csoport negyedik helyezettjével.

Ezzel azt garantálták, hogy a legjobb 8 csapat közül csak 4, a gyengébb 3.-4. helyezettek közül garantáltan 4 bejut a legjobb 8 közé.

Újfajta esély egyenlőségi program ?

Ha igazán taktikusak vagyunk, akkor egy-két meccset szabadott volna csak nyerni, a többit taktikázni. De ez a sportszerűség ?

Mindez a „kavarás” a mezek miatt volt. Nekünk nem ért ennyit.

Legjobb 8 közé kerülésért:

Szarvas (3. csop. 2. helyezett) – Zalaegerszeg (4. csop. 1. helyezett)    0 – 3

Sajnos az itt megismert továbbjutási rendszer igazságtalansága kicsit megzavarta a fejeket, mely a mérkőzés elején érződött is. Az ellenfél nagyon jó volt, de mi is komolyan veszélyeztettünk. Egy kimaradt helyzetünk utáni gyors kontrából kettő az egy ellen helyzetben megszerezte a vezetést az ellenfél. Ez megtört minket, és a fáradság is erőseben húzta a lábakat. A meccs jó volt, de ezek után komoly esélyünk már nem volt a győzelemre, lehet lélekben már feladták a fiúk, de szorgos iparosként azért mérsékelten küzdöttek.

Megjegyzem, a csoportban mögöttünk végzett csapatok közül kerültek be a legjobb 8 közé.

A fentiek miatt kicsit keserű szájízzel, de egyébként hatalmas élménnyel zártuk a Telki „kirándulásunkat”. A csapat kimondottan jól játszott az elején, küzdöttek, és kiváló egyéni teljesítmények mellet nagy örömünkre a CSAPAT játék dominált.

Erről a gárdáról biztosan fogunk még hallani a későbbiekben. (megjegyzem, tavaly a 2000. születésűekkel együtt a Diákolimpiai sorozatban, csak Benkások szintén országos döntőben voltak).

Ennyit a csapatról.

Külön és nagy elismeréssel kell szólnom a kísérő szülőkről és szurkolóként egységesen ott lévő 2000-es focista fiúkról, akik fantasztikus hangulatot teremtve szurkoltak és buzdították a csapatot a torna minden pillanatában.

KÖSZÖNJÜK !!

Külön köszönet illeti Benka Gyula Iskola „Gyermekünkért, Jövőnkért Alapítványt”, valamint a Szarvasi FC –t mely lehetővé tették, és megkönnyítették a tornán való szereplésünket támogatásukkal.

Mottónk: Jövőre ugyan itt !

Hajrá fiúk ! Hajrá SZARVAS !!!

Vélemény, hozzászólás?

120627evzaro

Utoljára zárták az évet közösen

120627szlovak

Vezérek, bástyák, királyok