in

Csángó rokonok Szarvason

120704csangok

120704csangokVéget ért a csángó fiatalok tábora, ami elsősorban a Gallicoop Zrt. jóvoltából valósulhatott meg az idén is. A gyerekek szombat délután érkeztek otthonukból, ami soha, semmilyen formában sem képezte Magyarország részét. Ezért is érdekes kötődésük az “anyaországhoz”, hihetetlen magyarságtudatuk, ami olyan erős, hogy még magyar nyelvű himnuszuk is van. Annak ellenére, hogy Somoska színtiszta magyar, néhány magyar nyelvi órától eltekintve az oktatás román nyelven folyik. Ezt ellensúlyozandó, délutánonként magyar nyelvű iskolába mennek a gyerekek, kb. nyolcvanan, akik közül nehéz kiválasztani azt a tizenötöt, akik jöhetnek Szarvasra. Nehéz ez azért is, mert mindannyiukat az az örömteli vágy hajtja a két nyár között, hogy jöhessen hozzánk nyaralni. Nagyon más arra az élet. Ezért is hordják őket vendéglátóik, a keresztszülői program résztvevői, a tenyerükön, feltankolják a gyerekeket egy újabb évre szóló élménnyel.

A somoskai csoport ismét a keresztszülői program keretében érkezett Szarvasra, ahol keresztszülők vendégei voltak. A hét folyamán minden nap strandoltak valahol, hol a gyógyfürdőnkben, hol Cserkeszőlőben, ill. egy nap a Gyulai Várfürdőbe is elmentek amit összekötöttek egy vártúrával is. Látogatást tettek a Szalmaportán és a Tessedik Sámuel Múzeumban is. Emellett tájékozódási versenyeket, kalandparki túrát, hajókázást a Körösön, mozilátogatást, kosárfonást és fogatos, citerás kastélylátogatást is szerveztek számukra vendéglátóik. A mozilátogatás igazi élményszámba ment, hiszen Somoskán nincs ilyesmire lehetőség, sokan közülük még sohasem voltak moziban. Az idén meghívást kaptak a Kondorosi Csárdába is, ahol a citerazenekar játszott nekik az ebéd mellé egy órácskát, majd megtekintették a kondorosi kastély maradványait és parkját.

A keresztszülői programban résztvevők hozzájárulásaiból finanszírozzák a délutáni magyar iskolába történő oktatásukat, aminek során magyarul nyelvet, irodalmat, magyar dalokat és mondókákat tanulnak. Vasárnap reggel részt vettek a katolikus templomban tartott misén, aminek végén, csakúgy, mint tavaly, a népviseletbe öltözött fiatalok magyarul énekeltek.  Az istentiszteletet a csángók himnuszával zárták, amit mindenki felállva, a könnyeikkel küszködve hallgatott, és ami egy cseppet sem vidámabb, mint a magyar. Sajnos semmi okuk sincs egy vidámabb himnuszra.

Csángó magyar, csángó magyar
Mivé lettél csángó magyar
Ágról szakadt madár vagy te
Elfeledve, elfeledve.

Egy pusztába telepedtél
Melyet országnak neveztél
Most se, országod se hazád
Melyet országnak neveztél

Idegen nyelv beborít, nyom
Olasz papocskák nyakadon
Nem tudsz énekelni, gyónni
Anyád nyelvén imádkozni.

Én Istenem hová leszünk,
Gyermekeink, s münk elveszünk
Melyet apáink őriztek
Elpusztítják szép nyelvünket.

Halljuk áll még Magyarország
Úristenünk Te is megáldd,
Hogy rajtunk könyörüljenek,
Elveszni ne engedjenek.

Mert münk is magyarok vagyunk,
Még Ázsiából szakadtunk,
Úristen sorsunkon segíts,
Csángó magyart el ne veszítsd!

A gyerekek rengeteg adománnyal felpakolva és élménnyel feltöltve indulhattak vissza Somoskára. A keresztszülői programban résztvevők köszönik a segítők munkáját és jótékony felajánlásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Közlekedési jelzőtűbla eltulajdonítása

Fokozott rendőri ellenőrzés