in

Sóska, sültkrumpli

120727soska

120727soskaBevallom, nem szeretem a sóskát és a sültkrumpli sem hoz lázba. A Békéscsabai Jókai Színház előadásának a végére, ebben a tálalásban viszont remeknek éreztem.

Nem is maga a történet, hanem a remekül megírt karakterek amelyek Egressy Zoltán tollából születtek. Vígjáték volt, ha valaki nem néz mögé igen az volt, mókás jelenetek sorakoztak egymás mögé. Ha akarom könnyed szórakozás. A történet egy futballmérkőzés előtt, a szünetben és a mérkőzés után játszódik a bíró és a két partjelző lepukkant öltözőjében.

A színpadon a vidám jeletek ellenére dráma zajlott. Három ember egyéni drámája, amely szálai mégis összefonódtak, így lett kerek. Remekül megírt karakterek, mai életünk valóságos szereplői. Az egyik partjelző „Szappan”, aki a szemedbe hazudik szemrebbenés nélkül. Ha szemben veled van azt mondja, amit hallani akarsz, a hátad mögött azonban kést vág beléd, (sikamlós, mint a szappan)  – a legjobban megírt karakter. A törtető, mindenkin átgázoló bíró, akinek magán kívül senki nem számít és „Művész” a másik partjelző, aki verseket ír, de éppen elhagyta a szerelme ezért bánatában képtelen bármire koncentrálni a versíráson kívül. A sóskát sültkrumplival neki főzte az imádott hölgy (jó krémesen), aki Lacikámhoz a bíróhoz távozott de a mérkőzés idején már egy FIFA ellenőr mellett landolt. Mellesleg megvolt Szappannak is.

Három remekül megírt karakter, három remek színész. Bartus Gyula zseniálisan hozta „Szappan” figuráját szerepe szerint be nem állt a szája, szinte sütött a figura negatív kisugárzása. Gulyás Attila sportos, önimádó, piperkőc bírója telitalálat volt. Csomós Lajos esendő, szerelmes, rendetlen figurát játszott, akinek nem túl sok szöveg jutott, de színpadi jelenléte, csetlése, botlása, fájdalma végig jelen volt a színpadon. Úgy játszottak, hogy egymásnak adták a labdát. Csapatjáték volt a javából.

A darabot Koleszár Brazil Péter rendezte. A díszlet Fekete Péter munkája, a jelmezeket Junion tervezte.

Őszintén gratulálok! Sajnos a darab nem vetélkedhet a fesztiváldíjak egyikére sem, mert azon kívül mutatták be.

Fotó: A-TEAM / Ignácz Bence

Vélemény, hozzászólás?

120727finn

Et Cetera et Ótemplomi Kórus

120727neger

Sziget