in

Átalakul a teljes intézményrendszer

120802pmh

120802pmhEkkora egyidőben történő átalakulás még sohasem volt a város intézményeinek, közoktatási intézményeinek életében. Babák Mihály polgármester és dr. Melis János jegyző sajtótájékoztatón ismertette az erre vonatkozó testületi döntéseket csütörtökön. Reméljük, jól sikerült értelmezni az elmondottakat!

Az átrendeződés talán érdemes a giminél kezdeni. Az evangélikus fennhatóság alá kerülő Vajda Péter – immár Evangélikus – Gimnázium az első a Vajda Péter Intézmény nevű dinoszaurusz bomlásából származó távozók közül, és a tisztesség úgy kívánja, hogy a Vajda Péter név is menjen vele. A szakközép- és szakiskolai oktatás a jövőben ismét Székely Mihály nevét viseli majd. Ide fog betagozódni a szakképzés, a kollégium, az általános iskola, az óvoda és a könyvtár. A Vajda és a Székely szakképzése egy ideig a Vajda Péter utcai gimnáziumi épületen fog osztozkodni. A két, immár egymástól független intézményt, egy bruttó 722 ezer forintos gipszkarton fal fogja elválasztani. Az iskolák jövőbeni elhelyezésének kérdését Babák Mihály polgármester nyitva hagyta, de egy lehetséges megoldásként ismét említette a Petőfi épületét.

Az átalakuláshoz nem tartozik szervesen, de a Peadgógiai Kar és a Fő téri közeledik egymáshoz, együtt kívánnak működni a jövőben. Ez a Fő téri szempontjából szakmai és finanszírozási előnyökkel járna, ugyanakkor a Pedagógiai kar intézményi hátterét stabilizálná, mondta polgármesterünk.

A pedagógiai szakszolgálatot az állam visszaveszi, ami úgy tűnik nagy megkönnyebbülés az önkormányzatnak, mert jelentős költségtől szabadulunk meg.

A Szarvasi Általános Művelődési Központ szervezetében csak a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola marad, így önálló intézmény lesz. Vezetésével Brachna Irént egy év időtartamra bízták meg. Így a Chován önálló egységként néz a sorsa elé, várja, hogy megy az állami levesbe – ami valószínű-, vagy esetleg valami mást hoz számára a jövő.

Az SZÁMK-ból a Vajda Péter Művelődési Központ és Turul Mozi augusztus 31-től beolvad a Regionális Nonprofit Kft-be, aminek a hírek szerint a vezetője Csasztvan András, színházi helyettese Szenes János lesz. Amikor az összevont intézményt megalkották, mást diktált az élet. Jelen átalakítást megint az élet diktálja, pontosabban az, hogy az állami támogatásokat a nekünk legmegfelelőbben tudjuk lehívni, tette érthetővé Babák Mihály.

Szóval minden változik, de az evangélikus gimnázium különválásán kívül semmi sem változik. Az állam eddig az egyik zsebéből fizette a számlát, most a másikból fogja. Nem mindegy? Csak nehogy lyukas legyen az a zseb! Sok hűhó semmiért.

Vélemény, hozzászólás?

120802tuzzomanc

Megszólaltak a tűzzománcok

120804coop

Hazait a magyarnak!