in

Hazait a magyarnak!

120804coop

120804coopAmi szép, az szép. Ami szép, az nem feltétlenül olcsó. Aminek nem kell mindenáron olcsónak lenni, az készülhet itthon, hazai, tiszta, tradícionális, minden kínai vegyésztrükk nélküli alapanyagból. Ami tiszta alapanyagból készül, egészségesebb lehet.

A gondolatmenetet érthetően folytatva, az országban Gödöllő és Siófok után harmadikként Szarvason nyílt meg a Magyar Ízek Háza a Szabadság és a Rákóczi utca sarkán levő Coop boltban, ahogy helyben ismerjük, a Diszkontban. A Coop Hungary valahogy a fenti filozófiához hasonló elvek mentén vállalta fel azt, hogy válság ide, válság oda, magyart a magyarnak, fogyasszunk minél több magyar terméket. Magyar terméket, amik nem E betűkből készültek, a hátoldali címkéje nem google-fordító segítségével született, az alapanyagot magyar fül hallotta röfögni az ólban, a környék valamelyik táblájáról került be aratás után a puffasztókemencébe, szüretelték le a tőkéről és préselték ki, vagy szedték fel a fa alól és főzték ki.

Emlékszünk még arra az időre, amikor fordított volt a helyzet, és nem az volt a szám, hogy magyar élelmiszerek árusítására szenteltek 50 négyzetmétert, hanem az, hogy a főutcán megnyílt egy olyan bolt, ahol külföldi csokikat lehetett kapni. Oda sem az olcsósága miatt mentünk be, és kinevettük volna azt aki azt mondja, hogy 20-25 év múlva a külföldi élelmiszerdömping közepette a minőségi magyar áruk, magyar ízek piacra jutásának megkönnyítéséért fog egy üzlet egy osztályt fenntartani, aminek inkább missziószámba fog menni, mint kimutatható kereskedelmi hasznot hoz. A Coop megtette az első lépést. Nyitott egy ilyen üzletet, ami ráadásul igazán szépre sikerült, tele szebbnél szebb áruval, nekünk csak követnünk kellene azzal, hogy vásárlásunkkal támogatjuk a törekvését. Sajnos térben és időben kicsit elcsúszott a történet, miután 10-15 év alatt termelőből sikeresen fogyasztót – a külföldi termékek fogyasztóját – csináltak a magyarból, aztán mára meg a vásárlásra szánt pénzt is kivették a zsebünkből.

Ilyen körülmények között nem kis optimizmus kell egy ilyen küldetéshez, mint a Magyar Ízek Háza, aminek szarvasi megnyitójára eljött Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, Besenczy Zoltán alpolgármester, Murányi László, a Coop Hungary vezérigazgatója és Csepeli Lajos, a Coop Hungary igazgatóságának elnöke is. A házigazda a Szarvas Coop Zrt. vezérigazgatója, Lestyán György volt, aki elmondta, hogy a magyar árucikkeken belül kiemelt figyelmet fordítanak a helyi termékek piacra jutásának, amiket a tavaly, az országban elsőként Szarvason bevezetett figyelem felhívó megjelöléssel látnak el.

Ahogy azt korábban írtuk, a Magyar Ízek Háza nagyon szép lett. Megéri betérni még vásárlási szándék nélkül is, mert a ma megszokott hipermarketes ridegség helyett egy barátságos hangulatú üzlet fogad, áruval zsúfolt, de esztétikusan berendezett polcaival, amiken a szemünket is jóllakathatjuk.

Végül a bevezető gondolatmenetet befejezve: ami itthon készül, az itthon ad munkát valakinek, talán pont a kedves olvasó, gyermekének, szülőjének, testvérének, unokatestvérének, ami még szebbé teszi a képletet.

Vélemény, hozzászólás?

120802pmh

Átalakul a teljes intézményrendszer

120804futas

Egyiket a másik után