in

Kapcsolatépítés XXI. századi módon

120807izraeli

120807izraeliIzrael magyarországi nagykövete, Ilan Mor volt Szarvas vendége augusztus 7-én, kedden. A nagykövet a 20 éve működő Lauder-táborba szervezett programja előtt tárgyalt a Városházán Babák Mihály polgármesterrel. Az egy órás eszmecserét követően a felek közös sajtótájékoztatón mondták el tapasztalataikat. Babák Mihály a gazdasági kapcsolatok kiépítését hangsúlyozta. A XXI. századi kapcsolatépítésről beszélt, melyben a két ország hasonló területeken – vízgazdálkodás, hal-, és baromfitenyésztés, tej-, és vetőmagtermelés – fejleszthetné gazdasági kapcsolatait.

Ilan Mor mindenek előtt köszönte a barátságos fogadtatást, elismerését fejezte ki a szép városért. Fontosnak nevezte a gazdasági kapcsolatok erősítését, melyre Izrael Európa több országának, köztük Magyarországnak a településein is komoly lehetőségeket lát. Meghívást adott át a városvezetésnek, rajtuk keresztül a terület üzletembereinek, hogy látogassanak el Izraelbe, ismerjék meg a lehetőségeket, esetleg építsen Szarvas testvérvárosi kapcsolatot a zsidó államban. Abbéli meggyőződésének is hangot adott az izraeli nagykövet, hogy a városok, az emberek közötti kapcsolatok jó irányba terelik az országok közötti kapcsolatokat is.

Kérdésre válaszolva a Ilan Mor elmondta, hogy a Lauder-tábor fiataljaihoz – akik többet foglalkoznak hétköznapi társaiknál a vallással, az országgal – úgy érkezett, hogy megpróbálja ismereteiket szélesebb horizontra vetíteni, a zsidó vallás, a vallásgyakorlás, Izrael és Izrael népének egymásra gyakorolt hatásait bemutatni. Mint mondta, jó beszélgetésekre számít, s arra, hogy jól érzi majd magát a táborban. Szintén kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy egy éve, amióta Magyarországon teljesít diplomáciai szolgálatot, igyekszik a vidék Magyarországát feltérképezni, s vidéki útjain a gazdasági kapcsolatok felvételének szorgalmazása mellett az Izraelről kialakult esetlegesen negatív képet megváltoztatni, bemutatni országa politikai, kulturális és turisztikai törekvéseit is.

Vélemény, hozzászólás?

120805fiatalsag

Fiatalság bolondság

120807haki

Indonéz vendégek a HAKI-ban