in

Indonéz vendégek a HAKI-ban

120807haki

120807hakiA szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) fontos távol-keleti partnere lett Indonézia az utóbbi években. Ez a kapcsolat tudományos vonalon tovább erősíti a Békés Megyei Önkormányzat és Észak-Szumátra együttműködését, melynek keretében halászati és rizstermesztési közös kutatások is körvonalazódtak.

2012. július 31-én egy indonéz delegáció látogatta meg Békés megyét és többek között a HAKI-ban is tájékozódtak az együttműködési lehetőségekről. A delegációt George Iwan Marantika, az Indonéz-Magyar Üzleti Tanács indonéz társelnöke vezette, akiket elkísért intézetünkbe a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Farkas Zoltán országgyűlési képviselő is.

Az intézeti látogatást Dr. Jeney Zsigmond, megbízott főigazgató nyitotta meg, röviden bemutatva az intézet legfontosabb jellemzőit és a tudományos együttműködések lehetséges területeit.

Az indonéz látogatók nagy érdeklődéssel hallgatták a Szarvason alkalmazott halnevelési módszerek bemutatását, hiszen Indonézia a tengeri halászat visszaszorulása és a növekvő élelmiszerigény miatt rákényszerül az akvakultúra intenzív fejlesztésére. A HAKI kutatói felajánlották, hogy szakértelmükkel segítik ezt a célkitűzést.

A megbeszélés után az indonéz delegáció meglátogatta a HAKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratóriumát, ahol megismerkedhettek intézetünk legmodernebb analitikai műszereivel. A program lezárásaként a résztvevők meglátogatták a Szarvas-Fish Kft. intenzív afrikai harcsa nevelő telepét, ahol éppen egy nagyobb élőhal szállítmány előkészítése folyt.

Vélemény, hozzászólás?

120807izraeli

Kapcsolatépítés XXI. századi módon

120809strand

Minden kategóriában jutott érem a szarvasiaknak